Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 01 Jul. 2021

Aktualne razmere in ukrepi zaradi koronavirusa COVID-19

15. junija je bilo v Sloveniji zaradi izboljšanja epidemioloških razmer konec epidemije, a so kljub temu v veljavi še vedno ostali nekateri ukrepi. S ponedeljkom, 5. julija pa se dodatno sprošča še opravljanje nekaterih dejavnosti v trgovinskih centrih, gostinskih lokalih in igralnicah, sproščajo se tudi omejitve na kongresih. V veljavi pa ostaja pogoj PCT (preboleli, cepljeni in testirani).

S ponedeljkom tako ne bo več treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v poslovnih prostorih oz. trgovskih centrih, v gostinskih lokalih se odpravlja obveznost zagotavljanja trimetrske razdalje med mizami, prav tako ne bo več potrebno nošenje mask v notranjosti gostinskih obratov.

Sproščanja omejitev se obetajo tudi na področjih športa in kulture. Športne vadbe in rekreativne dejavnosti se bodo lahko izvajale individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ne bo več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako obiskovalcem ne bo več treba nositi zaščitnih mask.

Vlada s ponedeljkom sprošča tudi pogoje oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino.

Za vse pa ostaja pogoj PCT, ki pomeni, da izpolnjujete enega od pogojev: preboleli, cepljeni ali testirani. Zato ministrstvo za zdravje še naprej poziva vse, da se, če koronavirusa niste preboleli cepite, saj bomo le na ta način dosegli dovolj visoko precepljenost in s tem lažje omejili širjenje koronavirusa COVID-19.

Ob tem bo še naprej pri vseh dejavnostih treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prav tako pa je še vedno potrebno upoštevati vsa splošna priporočila: redno umivanje in razkuževanje rok ter ohranjanje primerne razdalje .

Vir: Ministrstvo za zdravje in UKOM

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

87629

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino