Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 01 Jun. 2021

Aktulane razmere in ukrepi zaradi koronavirusa COVID-19

Vlada je konec prejšnjega tedna, po seznanitvi s trenutnimi epidemiološkimi razmerami sprejela odločitev, da podaljša trenutno veljavne ukrepe še za teden dni. Tako v mesec junij vstopamo z enakimi epidemiološkimi ukrepi, kot so veljali v drugi polovici maja. Glede na vladni semafor se Slovenija trenutno že nahaja v zeleni fazi, po kriterijih ECDC pa Slovenija še ni v zeleni fazi.

Včeraj so pri nas opravili 3378 PCR-testov, ki so potrdili 323 okužb. 42.696 ljudi je opravilo hitro testiranje. V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 227 bolnikov s covidom-19, kar je 18 manj kot dan pred tem. Zdravljenje na intenzivni negi potrebuje 67 bolnikov, pet manj. V ponedeljek je umrl en bolnik s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je z 276 znižalo na 275.

Minister za zdravje, Janez Poklukar je na javnost naslovil prošnjo, da kljub umirjanju še naprej spoštuje vse preventivne ukrepe, se pravi razdaljo, razkuževanje, maske, kihamo in kašljamo v rokav, ne dotikamo se obraza, ostanimo doma, če smo bolni.

Pozval je tudi vse udeležence športnih dogodkov, da podporo slovenskim športnikom izražajo ob upoštevanju varnostne razdalje in nošenju mask. Navijanje ob športnih dogodkih naj da zagon športnikom, ne virusu, je še dejal.  

Od nedelje, 30. maja, veljajo novi pogoji za prehajanje meja: priznani bodo negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, so po novem tudi otroci do 15 leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika. V skladu s spremembami Zakona o nalezljivih bolezni bo namreč policija osebam, ki morajo v karanteno na domu, v podpis izročila izjavo. Če se oseba s podpisom izjave ne bo strinjala, bodo podatki posredovani ministrstvu za zdravje, ki bo nato za te osebe izdal odločbo o karanteni na domu. Evidenco karanten ima Nacionalni inštitut za javno zdravje, do teh podatkov pa bo imel dostop tudi zdravstveni inšpektorat, ki bo skupaj s policijo izvajal nadzor nad karantenami. Za kršitev karantene je po novem predvidena tudi globa.

S prvim odmerkom je bilo do zdaj po podatkih NIJZ-ja cepljenih več kot 664 tisoč prebivalcev, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 407 tisoč ljudi, kar predstavlja dobrih 19 odstotkov prebivalstva Slovenije.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

82752

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino