Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 May 2020

Alkohol te lahko potegne še globlje

Združenje DrogArt opozarja, da je zaradi občutkov tesnobe in osamljenosti povečana uporaba alkohola v času epidemije. Zato s plakati in aktivnostmi na socialnih omrežjih opozarjajo na to, da alkohol ni dobra izbira za reševanje težav.

V okviru programa Izberi sam nudijo podporo vsem mladim, ki se znajdejo v stiski, ker nekdo v družini čezmerno uporablja alkohol ali ima sam težave zaradi pitja alkohola (v šoli, doma, v odnosih s prijatelji). Ponujajo informacije o zmanjševanju škode na področju alkohola, psihosocialno pomoč in psihoterapevtsko obravnavo preko telefona, videokonference ali elektronske pošte, v skladu s spoštovanjem ukrepov za zajezitev epidemije pa tudi osebno. Na njih se lahko obrnejo tudi starši, ki so zaskrbljeni zaradi uporabe alkohola pri svojem otroku ali pa se želijo samo dodatno informirati.

Ker je bil zaradi sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 njihov stik z mladimi na terenu za nekaj časa onemogočen, so v Združenju DrogArt izvedli spletno raziskavo o stanju na trgu drog, spremembah v uporabi drog in psihosocialnih stiskah v času epidemije. Preliminarni rezultati raziskave kažejo na to, da se je v tem obdobju v precejšnji meri poslabšalo psihično stanje uporabnikov, veliko jih je v večji meri  čutilo tesnobo, potrtost in osamljenost (kot pred uvedbo karantene). Najpogosteje uporabljena droga je bila v tem času alkohol, več sodelujočih pa je čutilo tudi negativne posledice drog in alkohola.

Socialna izolacija in negotova prihodnost vzbujata precej neprijetnih občutkov, tesnobe in sramu. Ker alkohol lahko prinaša kratkoročen učinek pomirjanja, lahko za marsikoga postane sredstvo za lajšanje akutnih in tudi dolgotrajnih težav. Na žalost pa takšen način reševanja težav vse skupaj samo še poslabša, saj lahko povzroča psihično in fizično odvisnost ter celo vrsto drugih posledic, med drugimi oslabljen imunski sistem, kar povečuje dovzetnost za okužbo s koronavirusom.

Ekipa Izberi sam vabi tudi vse mlade, ki bi s svojimi idejami prispevali k popestritvi aktivnosti za zmanjševanje škode na področju alkohola. Dosegljivi so na številki 040 312 100 ali info@izberisam.org.

Vir in foto: DrogArt

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

61020

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino