Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (1)
Datum objave: 28 May 2020

ASEF mladi umi: Lara Jerman predavala o analizi genomov tumorskih celic

V organizaciji ASEF in Centra za mlade Domžale je potekalo drugo spletno predavanje v sklopu ASEF mladi umi. Gre za serijo poljudnoznanstvenih predavanj mladih, pri izvedbi katerih se ASEF povezuje z lokalnimi organizacijami v mladinskem sektorju, ki delujejo v okolju, iz katerega prihajajo mladi predavatelji.

Tokrat je nastopila Lara Jerman in na poljuden ter zanimiv način predstavila proces nastanka raka in izpostavila pomembne točke, ki proces zaznamujejo. Lara je trenutno magistrska študentka računalništva in matematike na Univerzi v Ljubljani (FRI in FMF), ki je bila v prejšnjem letu v okviru ASEF štipendijskega programa na raziskovalnem obisku pri prof. dr. Mateji Jamnik na Univerzi v Cambridgeu v Združenem kraljestvu.

Nedavno je sodelovala pri mednarodni študiji o genetiki raka, zato je med predavanjem pojasnila, kako je potekalo raziskovanje in do kakšnih ugotovitev so skupaj z ostalimi raziskovalkami in raziskovalci prišli. Študija, v kateri je sodelujočim uspelo prebrati genomski zapis 38 vrst raka, je bila objavljena v ugledni znanstveni reviji Nature. Znanost lahko pomembno prispeva k razumevanju delovanja in napredovanja te bolezni ter s tem v nadaljevanju k zdravju prebivalstva. Lara je bila v začetku februarja izbrana za Ime tedna na Valu 202.

Uvodni in zaključni del dogodka je prevzela ASEF Fellow Tanja Janko. Naslednje spletno predavanje v sklopu ASEF mladi umi bo potekalo v četrtek, 18. junija, ob 19. uri. Urška Matjašec, ASEF Fellow 2019, bo predavala o tem, kako si razlagati odločitve nevronskih mrež v medicini. Za prijavo na dogodek vabljeni k spremljanju ASEF Facebook strani.

Ceotno predavanje si lahko ogledate tukaj.

Vir in foto: ASEF

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

77568

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino