Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Nov. 2021

ASEF štipendistka Tajda Klobučar popeljala v raznoliki svet RNA

V okviru novembrskega poljudnoznanstevenga predavanja ASEF mladi umi, ki ga je Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) organizirala 23. novembra v sodelovanju s Klubom belokranjskih študentov, so spoznali, kako raznolik je svet RNA. Podrobnejši vpogled v to je predstavila Tajda Klobučar, ASEF štipendistka 2020, doktorska študentka študija Bioznanosti in raziskovalka na Kemijskem inštitutu v Laboratoriju za RNA omrežja, ki se je na dogodek vklopila iz Londona.

Za zbrane poslušalke in poslušalce je bila zelo koristna uvodna splošna predstavitev RNA in njegove vloge v biologiji. Predavanje se je dotaknilo tudi obravnave ključnih molekul RNA za sintezo proteinov. Podrobneje so bile predstavljene predvsem dolge nekodirajoče IncRNA, ki se nahajajo v celicah, s katerimi se predavateljica ukvarja pri svojem raziskovalnem delu. Slednje so asocirane z mnogimi boleznimi, kot sta diabetes in rak.

Predavanje se je nadaljevalo s pojasnitvijo RNA kondenzatov ter njihove dinamike. V sferi znanosti molekularne biologije so slednji izjemno popularni, vendar jih je težje raziskovati zaradi svoje majhnosti. Tajda je predavanje sklenila z diskusijo o potencialnih aplikacijah; med drugim tudi v RNA terapevtiki.

Dogodek je povezovala Petra Kukanja, ASEF štipendistka 2018. Blaž Pečarič, vodja sekcije za kulturo in družbo Kluba belokranjskih študentov iz Bele krajine, od koder prihaja predavateljica, pa je predstavil pestro mladinsko dogajanje v tem delu Slovenije.

Posnetek celotnega dogodka je na voljo na njihovem YouTube kanalu.

Vir: ASEF

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

73330

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino