Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Apr. 2021

Barvitost zelene – kam vse segajo razsežnosti okoljevarstva

Zelena je v današnjem času in prostoru postala zelo moderna barva. Vsak si želi nadeti naziv »eko« – vsa podjetja so kar naenkrat postala okolju prijazna, reciklirajo in pazijo na porabo energije, vsaka prava moderna gospodinja znajo sama izdelati naravna čistila (ali jih vsaj nabaviti), v trgovinah vedno težje najdemo vrečko, ki ne bi bila biorazgradljiva in izdelana iz vseh možnih materialov, razen plastike. Ampak ali vsi tudi vemo, kaj vsi ti moderni nazivi pomenijo in kaj vse zajema okolju prijazno življenje?

Na Zavodu MEPI so si v mesecu aprilu zadali prav posebno misijo, in sicer je njihov cilj predstaviti zeleni življenjski slog v vsej njegovi barvitosti in raznovrstnosti. Z njihovimi vsebinami, ki bodo zeleno obarvane, želijo obeležiti Svetovni dan Zemlje, ki ga bodo že 51. leto zapored po celem svetu praznovali 22. aprila. Ob tem ne bodo zeleni le v besedah, ampak tudi v dejanjih, saj jih v aprilu čaka nekaj dogodkov, s katerimi se bodo podali v akcijo za čistejše okolje. Več o njih boste izvedeli tekom meseca.

Katero vaše dejanje pa mislite, da je najbolj pomembno za varstvo okolja? Pobiranje smeti? Recikliranje? Uporaba javnega prometa ali kolesa namesto avta? Zmanjšanje rabe plastike? Nobeden izmed teh odgovorov ni napačen. Vse to in mnogo več lahko naredite za dobrobit okolja. S praktično vsako našo vsakdanjo odločitvijo – od hrane, ki jo jemo, oblek, ki jih imamo na sebi, predmetov, ki jih uporabljamo – lahko negativno ali pozitivno vplivamo na okolje. Okoljevarstvo namreč ne pomeni le pobiranja smeti ali zapiranja pipe med umivanjem zob, ampak je vseobsegajoče. Z njihovimi zeleno-aprilskimi vsebinami se bodo sicer potrudili zajeti čimveč vidikov okoljevarstva in predlogov za bolj trajnostno delovanje, ampak vedite, da varstvo okolja vsebuje še veliko več odtenkov.  

Program MEPI se je zeleno obarval septembra 2020, ko so po vzoru Nove Zelandije lansirali Zeleni MEPI. Tudi oni se namreč zavedajo pomembnosti skrbi za naš planet, predvsem pa dobro vemo, da ste pri grajenju okolju prijaznejše prihodnosti najbolj ključni ravno vi, mladi.  Naj vam vsebine, ki vam jih bodo predstavili v tem mesecu, služijo kot navdih za vaše udejstvovanje pri doseganju bolj zelene prihodnosti in širijo vaša obzorja z dodatnimi idejami za aktivacijo v okviru MEPIja in vašega življenja nasploh. Prihodnost je zelena in bodimo del spremembe tudi mi.   

Vir: Zavod MEPI

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

10206

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino