Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Jun. 2021

Dan odprtih vrat Kluba ASPI v DIC-u

Skupina ASPI-Dic, ki na izviren način združuje moči Društva ASPI in Dijaškega doma Ivan Cankar v Ljubljani (Dic) ter deluje v prostorih Dicovega KUD Pozitiv, je obletnico svoje ustanovitve praznovala z Dnevom odprtih vrat. Dogodek je potekal 18. 6. 21 v Dicu, organiziral pa ga je Klub študentov in dijakov ASPI, ki deluje kot ena izmed dejavnosti znotraj projekta ASPI-Dic. Klub ASPI poleg oseb z Aspergerjevim sindromom na način inkluzije vključuje tudi sošolce ter kolege članov ter ostale nevrotipične osebe, ki v projektu ASPI-Dic delujejo kot prostovoljci ali asistenti.

Klub študentov in dijakov z delovnim imenom ASPI bo začel redno delovati z začetkom naslednjega šolskega leta, ko se jim bodo v ta namen spet odprla vrata Dica, vendar je skupina aktivnih članov Kluba temelje za delovanje postavila že v iztekajočem se šolskem letu. Prav Dan odprtih vrat je njihov prvi, tako rekoč ustanovni dogodek, s katerim so že prikazali nekatere smernice bodočega delovanja.

Klub ima zastavljenih nekaj zelo konkretnih ciljev: poleg osnovnih dejavnosti, ki jih že ponujajo svojim članom – mednje sodijo predvsem šport in kreativne delavnice –, sta v začetni delovni fazi dva ambiciozna projekta. Prvi poteka v sodelovanju z gostiteljem Dicom, ki bo tudi zagotovil finančna sredstva za projekt, ter obsega pripravo brošure Aspi v Dicu. V nji bodo na osnovi dosedanjih izkušenj samih članov in članic Kluba zbrana navodila ter nasveti za lažje sobivanje aspijev, kakor se imenujejo osebe z Aspergerjevim sindromom, v specifičnem okolju dijaškega doma. Drug projekt je povezan z Društvom ASPI in ga vodijo strokovni delavci društva v tesnem sodelovanju s člani in članicami Kluba, cilj pa je sestava priročnika, v katerem bodo zbrane izkušnje oseb z avtizmom, ki so izkusili študijski proces. Njihove dragocene izkušnje bodo novim generacijam oseb z avtizmom, ki bodo v bodoče nadaljevale izobraževanje na študijski ravni, služile kot popotnica na študijsko pot. Zagotovo pa bo služil tudi kot priročnik profesorjem in profesoricam ter drugemu strokovnemu kadru, ki se srečuje z osebami z avtizmom.

A vrnimo se za hip v petek, ko je skupina ASPI-Dic odprla vrata ustanove, v kateri gostuje. Dan je bil nekoliko prazničen, kajti razvojni projekt ASPI-Dic zaključuje prvo leto plodnega in uspešnega delovanja, bil pa je tudi deloven, saj so člani in članice Kluba ASPI dan izkoristili za krajši delovni sestanek. Prav študentje in dijaki so za Dan odprtih vrat pripravili program, v katerem so se predstavili z lastnimi literarnimi teksti ter drugimi oblikami kreativnega delovanja. Dogodek z imenom Soareja je v duhu pomena besede ponudil sproščeno druženje z branjem in petjem, tematska rdeča nit soareje pa je bila tokrat Spomin. Udeleženci so z zelo različnim naborom prispevkov iskali skrajne meje pomena te besede: od emotivno sentimentalnega, ki nas povezuje s preteklostjo, vsem minulim, izginulim ter bivajočim samo še v spominu, do nevrološkega, ki se ukvarja z vprašanjem, kako si naši možgani zapomnijo. Zastavili so si vprašanje, zakaj si kaj zapomnimo, kako si zapomnimo, česa si ne zapomnimo ter v odgovorih skozi svoje prispevke nakazali na močno navezavo spomina in glasbe, dotaknili so se mnemo-tehničnih pripomočkov, ki jih ljudje uporabljamo kot berglo spominu, pa tudi povsem neulovljivega načina, kako ohranjamo spomin na sanje, ki so na nek način še bolj minljive kot preteklost sama, čeprav lahko hkrati tudi močno določajo našo sedanjost in celo bodočnost. Člani Kluba študentov in dijakov ASPI obljubljajo, da bodo tovrstne debatno-umetniške soareje njihova stalnica, ki se bo odvijala mesečno, nabor in obravnavo tem pa bodo ohranjali na čim višji ravni. Dan odprtih vrat je deloma potekal tudi v okviru programa Nič več SAM – celostni program pomoči družinam z avtizmom, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Vir: KUD Pozitiv

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

32948

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino