Okolje in trajnost

EkoReka – od kopalk do kina ob Pšati

17. 6. 2022 avtor: Društvo AIA – Mladinski center Mengeš
EkoReka

EkoReka je celodnevni dogodek, ki bo potekal v soboto, 18. 6. 2022, ponovno v Mengšu, ob reki Pšati in drevoredu, ki vodi do Hotela Harmonija, med 9.00 in 22.00 uro. Na dogodku bodo ozaveščali o lokalni vrstni pestrosti vodnih živalih in pomenu ohranjanja prosto tekočih in naravnih rek. Dogodek organizirajo Zavod REVIVO, HD&H in AIA – Mladinski center Mengeš.

Kaj so za vas pripravili?

Pridite spoznavati reko Pšato skozi oči raziskovalcev. Tako boste lahko iskali majhne skrite rečne živali iz reke Pšate, sestavljali puzzle, ustvarjali, poslušali zgodbe, si poslikali obrazizmenjali oblačiladelili recepte in bili pri tem pozorni na količino uporabljene vode med kuho ter se udeležili še številnih drugih aktivnosti, ki jih pripravljajo, ob tem pa se zabavali in se družili. 

Z vami bodo likovniki iz Likovnega društva Mengeš, ki vas vabijo, da se sprehodite skozi galerijo na prostem, v okviru svojega tradicionalnega projekta Sprehod ob Pšati in si ogledate njihove motive obrečnih in vodnih živali. Na dogodku bo na ogled tudi razstava z naslovom Iz spomina Kamniške Bistrice. Vsi mladi pa vabljeni, da se kot ribe preizkusite na popotovanju in dričanju do izvirnega dela rek, preko številnih ovir in rečnih preprek na slavnem Ribjem poligonu. Kopalke in brisača so skoraj obvezne. 

V večernih urah vas vabijo, da se udeležite okrogle mize o delu in prizadevanjih žensk v boju za naravo, sledil bo kino na prostem, v katerem bodo predvajali najnovejši slovenski dokumentarni film z naslovom Zgodba Save, idejnega vodja Roka Rozmana in režiserja Rožleta Bregarja. Filmu bo sledil pogovor o rekah in naraščajočih pritiskih nanje.

Kdo vse sodeluje?

Na dogodku bodo sodelovali tudi Lokalna iniciativa 3h za Pšato, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic, skupina Za Savo, Mladi za podnebno pravičnost, Rod skalnih taborov, Ribiška družina Bistrica-Domžale, Gimnastični klub Leon, LeeWay Collective in drugi. Vsem se zahvaljujejo za pomoč in sodelovanje. Več informacij najdete na FaceBook strani projekta Tokovi prihodnosti.

Kam po EkoReki?

V ponedeljek, 27. 6. 2022, se jim ob 19:00 uri pridružite na otvoritvi razstave Iz spomina Kamniške Bistrice in reke Pšate, ki bo na ogled v AIA-Mladinskem centru Mengeš vse do četrtka, 14.7.2022, konec julija pa v Knjižnici  Janeza Trdine Mengeš. Na otvoritvi bomo spregovorili o spremembah, ki so se zgodile in se še dogajajo na reki Pšati. Na dogodku nas bo s svojim petjem razvajala Aleksandra Matan.

Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Zavod REVIVO in AIA – Mladinski center Mengeš. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.