Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (1)
Datum objave: 03 Jun. 2021

E(U)-XPERIENCE – KO MLADI PRIKOLESARIJO SVEŽE IDEJE

Mladinski center Šmartno ob Paki in Društvo tabornikov rod Hudi potok sta v soboto, 29. maja 2021, v okviru Evropskega tedna mladih organizirala dogodek E(U)-xperience. Namen dogodka je bil dvigniti zavedanje mladih, da imajo moč sooblikovati skupno prihodnost s prispevanjem pobud in aktivnim vključevanjem v družbo, ter promocija trajnostne mobilnosti in zdravega načina življenja.

V sklopu kolesarskega izziva so morali udeleženci opraviti 9 nalog, s katerimi so organizatorji preverjali njihovo znanje o podnebnih spremembah, jih pozvali k prispevanju predlogov, ki bi dodatno pripomogli k varovanju okolja in spodbujanju trajnostnega načina življenja, in k izražanju svojih pogledov glede soustvarjanja evropske družbe na lokalni in evropski ravni, poleg tega pa so imeli možnost podati ideje za kvalitetnejše druženje in aktivnejše preživljanje prostega časa v domačem kraju po pandemiji. Na voljo je bilo 10 električnih koles, ki jih je priskrbel MC, nekaj jih je sodelovalo tudi z lastnimi kolesi. Ob koncu so izvedli skupinsko razpravo, vezano na osrednje sporočilo letošnjega Evropskega tedna mladih »Naša prihodnost je v naših rokah«, in izdelali dokument z zbranimi predlogi in stališči, ki so ga predali lokalnim odločevalcem.

»Presenetila me je osveščenost mladih za varovanje narave in kritičnost, ki so jo mladi izražali ob pogovoru, do nekaterih navad in početij sokrajanov. Če je na ravni EU prišlo do iniciative, da se zbere, sliši in v odločanje resno vplete ideje mladih, je skrajni čas, da se to zgodi tudi na lokalnem nivoju.« Diana Podgoršek, organizatorka (Društvo tabornikov rod Hudi potok).

Iz odgovorov je namreč bilo moč opaziti, da mladi precej obvladajo področje varovanja okolja; kupujejo second hand oblačila, uporabljajo stekleničke in nakupovalne vrečke za večkratno uporabo, redno ločujejo odpadke. Njihove pobude za varovanje okolja na lokalni ravni so usmerjene predvsem v boljše ozaveščanje ljudi o pravilni obravnavi odpadkov, zeleno energijo, izposojo avtomobilov, koles ... Zavedajo se, da je interes mladih za spremljanje dogajanja v EU nizek, vendar menijo, da je članstvo Slovenije v EU pomembno in koristno, želijo pa si, da bi mladi svoje pobude lahko podali na lažji način. Kot rečeno, so prispevali veliko idej za aktivno preživljanje prostega časa, vključno z ureditvijo dodatne sprehajalne poti, tudi kolesarske poti, želijo si umetno plezalno steno, tenis igrišče. Bili so si enotni, da se bodo tudi v prihodnje razveselili in udeležili podobnih dogodkov, kot je bil ta ob Evropskem tednu mladih, različnih družabnih oz. tematskih večerov in nadaljnjega sodelovanja z mladinskim centrom in lokalno skupnostjo.

»Zelo smo zadovoljni nad odzivom mladih in njihovo participacijo, navdušeni smo nad svežimi idejami, ki so jih prispevali tako na področju varovanja okolja kot opolnomočenja mladih po pandemiji. Nekaj udeležencev je dejalo, da je sodelovanje na dogodku E(U)-xperience okrepilo njihovo motivacijo za pogostejšo rabo koles, kar je le eden od uspešno realiziranih ciljev dogodka.« Amadeja Koren, organizatorka (MC Šmartno ob Paki).

Vir: Mladinski center Šmartno ob Paki

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

28682

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino