Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 25 Nov. 2021

EYE-Net 2.0 navdušil mlado slovensko publiko

840 mariborskih in ptujskih dijakov je sodelovalo na prvi festivalski postojanki mednarodne mladinske gledališke karavane EYE-Net 2.0.

Mariborske in ptujske srednje šole je v sklopu Festivala Mladi Maribor med 15. in 19. novembrom 2021 obiskala mednarodna mladinska gledališka karavana European Youth Engagement Network 2.0 (EYE-Net 2.0).

Izhodišče projekta EYE-Net 2.0 je nizka politična participacija mladih v Evropi. S tem problemom so povezani cilji projekta: izboljšanje kakovosti mladinske kulture, politične zavesti, kritičnega mišljenja in mednarodne solidarnosti mladih, pot do uresničitve ciljev pa so projektni partnerji našli v mladinskem angažiranem gledališču kot dokazano učinkovitem orodju za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih, pa tudi odraslih.

Mladinske gledališke skupine prihajajo iz osmih držav: Srbije, Češke, Italije, Slovenije, Grčije, Francije, Nemčije in Litve. V okviru projektnih aktivnosti je v vsaki izmed sodelujočih držav nastala po ena gledališka predstava, skupaj 8 predstav mladih gledaliških skupin, ki naslavljajo družbeno aktualne teme: ekologijo, solidarnost, evroskepticizem, antifašizem, ekonomijo in lažne novice.

Mladinske aktivistične gledališke skupine iz Srbije, Italije, Grčije, Francije, Litve in Slovenije so na 16 predstavah nastopile za 840 dijakov osmih srednjih šol; gostile so jih Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Srednja elektro-računalniška šola Maribor, Lesarska šola Maribor, Srednja šola za oblikovanje in medije Maribor, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Ptuj, Gimnazija Ptuj, Elektro in računalniška šola Ptuj in Strojna šola Ptuj.

Predstavam so sledile moderirane debate med gledališkimi skupinami in dijaki o temah, ki so jih predstave naslovile. Željko Milovanović, vodja mladinskih programov na MKC Maribor in koordinator EYE-Net 2.0 v Sloveniji je ob tem poudaril: »Diskusije po predstavah, o predstavah samih, predvsem pa o perečih temah, ki jih te naslavljajo, so bistven del procesa. Gledališka forma se vedno znova izkaže za odlična stimulacijo bogatim razpravam in izmenjavam mnenj mladih. V šolskih programih manjka prostora za vsebine, ki spodbujajo demokratični dialog in razmisleke, zato so bili odzivi sodelujočih dijakov in učiteljev še toliko bolj pozitivni.«

Maribor in Ptuj sta bila prvi postojanki mednarodne gledališke karavane EYE-Net 2.0, ki bo v letu 2022 pot nadaljevala še po 7 evropskih mestih: Atene, Novi Sad, Kaunas, Berlin, Praga, Toulouse in Sansepolcro. Omenjene predstave so tudi del uradnih programov dveh Evropskih prestolnic kulture – Novi Sad 2022 in Kaunas 2022.

EYE-Net 2.0 poteka pod pokroviteljstvom programa Evropa za državljane in združuje 16 partnerskih organizacij iz 9 držav. Vodilni partner projekta je Fundacija Novi Sad – Evropska prestolnica kulture, slovenski partnerji pa so Mladinski kulturni center Maribor, Center interesnih dejavnosti Ptuj in Kulturno umetniško društvo Moment.

Povezava do predstavitvene oddaje.

Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

56706

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino