Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Jun. 2021

FREU(n)DS

Premiera avtorskega projekta Teatra Pozitiv, skupine Ivan Cankar.

Redni program Kreatorija, ki je pred epidemijo potekal enkrat tedensko, včasih pa tudi pogosteje, so med epidemijo prestavili na splet in začeli ustvarjati KreatorijTV. Trenutno so v fazi ustvarjanja zadnje oddaje v 2. sezoni. Posledično so z delom v fizični obliki prenehale tudi marsikatere gledališke ali druge skupine, katerih skupna točka je ravno Kreatorij. Prostor neskončnega navdiha in posebnega vonja, ki ga z leti še kako vzljubiš. Enako je bilo z gledališko skupino Ivan Cankar, ki je pričela jeseni 2019 delati na novem avtorskem projektu. Delo je potekalo nekaj mesecev, teden pred načrtovanim in težko pričakovanim intenzivnim vikendom v marcu 2020 pa so morali z delom prekiniti. Deloma so ga sicer prenesli na splet, vaje so vodili preko Zooma in redno ohranjali stike preko drugih socialnih omrežij, a želja po živem skupinskem ustvarjanju je bila premočna, da bi vse skupaj odložili le na spletu.

Po izboljšanju epidemioloških razmer so tako ali drugače zavihali rokave in uspeli nastavljen projekt pripeljati do konca. Po letu in pol abstinence od odra je bila premiera, 31. 5., prav zares slavnostna. V živo jo je doživela le peščica povabljenih gostov (kolikor so jim omogočale razmere in priporočila NIJZ), za ostale radovedne pa so predstavo v živo prenašali preko facebooka.

Avtorski projekt FREU(n)DS je zgrajen na podrobnem raziskovanju teorij kontroverznega psihoanalitika Sigmunda Freuda in z njim povezanih razmišljanj in ugotovitev vseh vpletenih ustvarjalcev predstave ter intervjuvanih naključnih posameznikov. Poskusi dokumentarnega gledališča je skupini predstavljal izhodišče za gradnjo dramskega besedila. Komu ali čemu v današnjem svetu sploh verjeti? Horoskopu? Astrologiji? Kaj nas resnično določa? Ali lahko vsa naša dejanja razložimo kot posledico nezavednih procesov, kot posledico naših potlačenih strahov, hrepenenj, želja, strasti, sanj?

»Jaz sem hiša. V meni je temno!«

Ustvarjalci predstave:

Mentorstvo in režija: Urška Klajn

Avtorji koncepta in besedila: Urška Klajn in igralci

Kostumografija: Ivana Tominc

Oblikovanje svetlobe: Radovan Jaušovec

Vodenje svetlobe: Radovan Jaušovec, Miha Maver

Vodenje tona: Sebastijan Rot

Svetovalca za gib: Patrik Komljenović in Nina Vončina

Igrajo: Andraž Corn, Nina Hočevar, Blažka Javornik, Patrik Komljenović, Ana Miketič, Lara Ostojić, Dijana Stojančić, Nina Vončina

Za pomoč pri dramaturgiji se zahvaljujemo Simoni Semenič

Produkcija: Dijaški dom Ivana Cankarja in KUD Pozitiv

Vir: KUD Pozitiv

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

35735

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino