Mladinsko delo / Organizacije za mlade

Jesenske mladinske aktivnosti na Koroškem

20. 11. 2020 avtor: Mladinski svet Ravne na KoroškemKoroški mladinski kulturni center Kompleks

Klubu koroških študentovMladinskem svetu Ravne na Koroškem in Koroškem mladinskem centru Kompleks se trudijo, da tudi v trenutnih razmera za mlade na Koroškem pripravljajo zanimive vsebine, ki so jih preselili na splet.

Klubu koroških študentov  trenutno izvaja začetni jezikovni tečaj ruščine. Letošnjo jesen pa prvič organizirajo brezplačne inštrukcije za dijake. Trenutno so prijave v teku, dijaki se lahko prijavijo na inštrukcije za katerikoli predmet, ki ga bodo inštruirali študentje.

Prav tako pa konec novembra pričnejo z webinarji, ki se bodo dotikali predvsem tem povezanih z aktualno situacijo ter problemi študentov v izolaciji ter vseživljenjskimi modrostmi.

Naslovi webinarjev so sledeči:  

Tako se bodo vsak četrtek med 27. 11. 2020 in 28. 1. 2020 posvetili eni izmed naštetih tem.

V začetku septembra so v Koroškem mladinskem centru Kompleks začeli z bogatim programom, vse v živo in z upoštevanjem ukrepov. Tako je bil na vrsti prvi jazz koncert od meseca marca. Nadaljevali so z prvim kvizom v Kompleksu, ki je bil zelo dobro sprejet in so se omejena mesta hitro zapolnila. Mesec so nadaljevali z različnimi delavnicamipredavanji (Internet in socialna omrežja), gledališko igrokino večeromimpro šovompotopisnim predavanjem, kjer so se »sprohodili« po Avstraliji in tudi prenosom govora predsednice Evropske komisije, ki so ga izvedli v sodelovanju z Europe Direct Koroška.

Oktobra so izvedli še zadnja dva dogodka v živo in sicer Stand up večer, ter tečaj TPO (Temeljni postopki oživljanja).  Sledil je ponovni prenos programa na spletno platformo Zoom. Že kar naslednji teden so izvedli dva dogodka v sklopu projekta EUYOU, v sodelovanju z mladinsko mrežo MaMa, in nato še novembra dva dogodka v istem sklopu.

Nadaljevali so z različnimi dogodki, kot so online FIFA turnirpopotniški stand up večer, potopisno predavanje, predavanje: Kako izkoristimo poslovne priložnosti LINKEDINA, ter tudi z tedenskimi tečaji ruskega jezika, prav tako v sodelovanju z Klubom Koroških Študenov. Mesec november pa zaključujejo s predavanjem: Kako čustva vplivajo na bolezni in zdravje, ter z online impro šovom.

Decembra  pripravljajo prvič spletno obliko že sedaj vsakoletnega festivala: Koroška, kdo si ? kjer v ospredje postavljajo mlade koroške ustvarjalce in predstavljajo regijo kot regijo potenciala in priložnosti. Povezujejo različna društva, zavode, ustvarjalce in druge, ter skupaj naredijo res bogat festival in program. Predstavili bodo virtualno razstavo mladega koroškega ustvarjalcapodjetniški dogodek, kjer se bodo predstavili različni koroški podjetniki; stream treh koncertov različnih zvrstipesniški večerkviz o Koroškiokroglo mizo na temo civilnodružbenega aktivizma na lokalni in regionalni ravnipotopisno predavanje Mežiške doline in še se bo našlo nekaj dogodkov, ki bodo virtualnim obiskovalcem predstavili Koroško iz različnih zornih kotov.

Prav tako pa so zbirno mesto Božička za en dan, ki ga tradicionalno izvaja tudi Klub Koroških študentov. Svoje škatle veselja lahko prinesete od ponedeljka do torka, od 09:00 – 12:00, ter od srede so petka,  od 16:00 do 19:00.

Celotno jesensko obdobje jih je naučilo, da je mogoče prav vse, pa če tudi preko spleta. Veselijo se ponovnega srečanja z vsemi mladimi v njihovih prostorih, do takrat, pa vas vabijo, da se skupaj še naprej videvate na spletu.

Vse informacije o njihovem programu ter delovanju pa lahko spremljate na njihovi Facebook strani in na Instagramu.

V september so v Mladinskem svetu Ravne na Koroškem vstopili športno in v pričakovanju »prve lopate« 19.9. so organizirali tradicionalno, že šesto, kolesarjenje po 3. razvojni osi, trasi bodoče hitre ceste na Koroško. Kolesarili so v smeri Šentrupert – Velenje – Graška Gora – Slovenj Gradec – Ravne na Koroškem in tako skupno prekolesarili okoli 65 kilometrov. Slogan letošnje akcije je bil »Rjava lopata – obljubljamo od 2004«, s čimer so opozorili na številne dane obljube o gradnji ceste v preteklosti in čas, ki je od takrat potekel, saj je lopata v teh letih že do dobra porjavela.

Oktobru so se usmerili v izobraževanje njihovih članov in izvedli že težko pričakovano delavnico javnega nastopanja pred kamero z znanim koroškim televizijskim voditeljem, Slavkom Bobovnikom. Zaradi prilagoditev na okoliščine nove realnosti je prva delavnica potekala na prostem, v okolju Grajskega parka Ravne, drugo pa so morali zaradi poslabšanja epidemiološkim razmer izvesti s pomočjo spletne platforme Zoom. Kljub fizični oddaljenosti in prilagoditvam, je bilo druženje s televizijsko legendo zanimiva izkušnja, ki jih je hkrati opremila z novimi znanji za prihodnje aktivnosti v Mladinskem svetu.

Zaradi poslabšanja razmer in ponovne razglasitve epidemije se je njihovo delovanje, kot spomladi, v tem času ponovno nekoliko ustavilo in od njih zahtevalo številne prilagoditve in  iskanje rešitev, da kljub razmeram vsaj v modificirani obliki izpeljejo načrtovane dogodke. Tako v prihodnjih tednih načrtujejo izvedbo že 6. Miklavževega teka po Cik – Caku (adrenalinski tek po 150 stopnicah), tokrat v drugačni, razmeram prilagojeni obliki z dobrodelno noto, ter spletno predavanje na temo duševnega zdravja. Z mislimi pa so tudi že v prihodnosti in letu 2021, ko bodo v Mladinskem svetu Ravne praznovali že 10. obletnico njihovega delovanja.

Vir: Klub koroških študentov, Mladinski svet Ravne na Koroškem in Koroški mladinski center Kompleks