Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Jun. 2021

Kaj pa zdaj? Okrogla miza o prihodnosti mladih po pandemiji

Mladinski svet Logatec je v sklopu Evropskega tedna mladih 2021, 24. 5. 2021 z društvi- članicami in zainteresirano javnostjo izvedel okroglo mizo na temo vpliva Covida-19 na mlade v občini.

Skozi pogovor so v prvem delu pregledali vpliv pandemije na mladinska društva. Pihalni orkester Logatec je ocenili, da je imel virus velik vpliv na mladinsko sekcijo. Vaje in koncerti so bili zelo težko izvedljivi. Online dogodkov se niso želeli posluževati, ker se jim ta način izvedbe glasbenih vaj za njih ni zdel primeren. Temu so pritrdili tudi v Društvu sv. Nikolaja, kjer zaradi materialnih razlogov niso mogli izpeljati svojih delavnic preko spleta. Srečanj preko spleta pa so se posluževali tako logaški taborniki- Rod Srnjak kot tudi skavti- Steg Zvedavi polh. Njihova srečanja pa so prešla na bolj izobraževalno raven. Princip njihovih društev pa je zašel v drugo smer- iz aktivnega, drugačnega doživljanja narave v to, da so otroci še več časa preživljali za računalnikom. Srečanja so prejela slab odziv tako s strani udeležencev kot njihovih staršev. Večji napor za izvedbo delavnic pa se je poznal tudi na vodstvu društev, saj je bilo za pripravo srečanj izobraževalne narave potrebno več časa in truda. Vsa društva so opazila upad zanimanja na strani članov, kot tudi na strani voditeljev. Veliko voditeljev in organizatorjev je minilo zanimanje in veselje do dela, pridobivanje novih članov pa je bilo praktično nemogoče.

Vsa društva so se poslužila izvedbe dogodkov na spletu. V Klubu logaških študentov so pripomnili, da je bila organizacija dokaj drugačna, udeležba pa veliko manjša. V Društvu sv. Nikolaja in ŠD Kovk Rovte so na splet preselili Miklavževanje. Slednji so nato izvedli še drive-in obisk Miklavža, ki je otrokom delil darila. Nameravali so izvesti tudi spletni koncert, a jim finance tega žal niso dovoljevale, zato so glede na takratna priporočila tekom poletja izvedli nekaj športnih dogodkov, a v omejenem obsegu. Taborniki pa so se lotili dogodkov nekoliko drugače. Otokom so že v naprej postavili izzive, ki pa so nato njihovo izvedbo dokazali s pomočjo slike ali videa.

V drugem delu so nam še zaupali kakšne imajo načrte v prihodnosti. V primeru nadaljevanja epidemije društva pričakujejo, da bodo imela težave s pridobivanjem podmladka, izgubljanjem interesa s strani organizatorjev, voditeljev in udeležencev. Mnoga so tudi mnenja, da so s svojim načrtom za delovanje dobro pripravljena. Srečanja bodo nadaljevali na izobraževalni ravni, projekti pa ne bodo tako velikopotezni ampak zasnovani lažje z možnostjo izvedbe v spletni obliki, v živo ali v kombinaciji obojega. Dogodke želijo izpeljati v zastavljenem datumu ter glede na takratna priporočila vlade. Po končani pandemiji želijo društva vsekakor izvesti čim več srečanj in dogodkov v živo. Temu se bodo morali seveda prilagoditi tako, da bodo razdeljeni v več manjših skupin in srečanja izvedli na zunanjih površinah. Povezali se bodo tudi z mlajšimi generacijami, v upanju, da pridobijo nove člane. Taborniki so podali idejo o organizaciji team buildinga z namenom ponovnega povezovanja voditeljev in organizatorjev društev, skavti pa izvedbo oviratlona, ki omogoča razdelitev udeležencev na več manjših skupin in skupno sodelovanje vseh mladinskih društev. Vsa društva so izrazila zanimanje za medsebojno povezovanje, prenašanje uporabnih informacij in uporabnih praks.

Za zaključek pa so osvetili še temo interesov mladih. Mladi so predvsem izgubili interes za dogajanje. Člani društev pa so se razdelili na dva pola, na te, ki so se še bolj polenili ter te, ki so postali bolj aktivni, se več gibajo in nestrpno pričakujejo aktivnosti in dogodke. V mnogih pogledih se interesi mladih niso spremenili, še vedno jih zanima druženje in zabava. Zaradi nastalih razmer pa so se morala spremeniti društva ter njihovo delovanje in ravno zato so doživeli tak upad v zanimanju.

Vir: Mladinski svet Logatec

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

78761

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino