Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Jun. 2021

Kaj si mladi želijo zase v Idriji?

Generacije današnje mladine, ki bodo v prihodnosti nosilci razvoja občine, so visoko izobražene, obvladujejo najrazličnejša sodobna znanja in veščine ter uporabljajo napredne tehnologije. Mladi se danes vključujejo v neformalne oblike izobraževanja in so aktivno vpeti v dejavnosti, ki jih ponujajo različne nevladne organizacije. Sočasno pa svojo zavzetost dokazujejo z angažiranjem pri podnebnemu in socialnemu aktivizmu.

Osamosvajanje mladih je dandanes v Sloveniji težka naloga, saj ga spremljajo mnoge negotovosti: izobraževanje ni  zagotovilo za hitro in dobro zaposlitev, mladi prednjačijo v prekarnih oblikah zaposlitve, po življenjske priložnosti se mnogi odpravijo v večje kraje in v tujino, dostop do bivališč jim je ob visoko privatiziranem stanovanjskem fondu in v nebo vpijočih cenah bodisi onemogočen bodisi otežen, tudi v času pandemije pa predstavljajo ranljivo skupino. Jasno je, da so za reševanje vprašanj mladih ter za omogočanje dostojnega življenja potrebne sistemske rešitve na lokalni in na drugih ravneh ključnega pomena. S tem zavedanjem smo se prek raziskovanja o tem, kako bivajo, se izobražujejo, delajo, participirajo in se v prostem času udejstvujejo mladi v občini Idrija, spoprijeli z nalogo in odgovornostjo priprave predloga Strategije za mlade občine Idrija. Sodelujoči so tako prek številčnega reševanja kar dolge Ankete za mlade za pripravo Strategije za mlade občine Idrija med marcem in junijem 2020, prek udeležbe na srečanjih za mlade v nekaterih krajevnih skupnostih, pa tudi prek pogovorov s predstavniki mladinskih organizacij, dokazali, da jim je, v nasprotju s stereotipno predstavo, mar za to, kaj se dogaja v njihovem kraju ter potrdili ugotovitve, da participacija med mladimi danes poteka na nekonvencionalne in inovativne načine.

Najpomembnejše ugotovitve so, da ... mladi menijo, da bi Občina Idrija morala prek ukrepov na prvem mestu aktivno pristopiti k stanovanjski problematiki, nato vprašanju priložnosti za zabavo in družabno življenje, na tretje mesto pa so uvrstili  vprašanja zaposlovanja. Od mladinskih organizacij najbolj pričakujejo zabavno-družabne aktivnosti, pomoč pri iskanju zaposlitev in stanovanj ter spodbujanje podjetništva. Mladi so bili zgovorni, naslednja poteza pa je zdaj na strani organizacij in Občine Idrija.

Vir: Mladinski center Idrija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

75647

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino