Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Jun. 2021

Kako in s čim manj stresa zaključiti šolsko leto?

Bliža se konec šolskega leta in to je čas, ko je za nekatere učence in dijake najlepši del šolskega leta, na drugi strani pa za nekatere najtežji del. Saj tisti, ki še niso opravili vseh nalog, pridobili vseh ocen ali pa morajo le te popravljati, lahko imajo v času zaključka šolskega leta največ težav in stresa.

Izdelajte si načrt

Če ste med tistimi, ki se v tem času v šoli še spopadate z obveznostmi in pridobivate še zadnje ocene ali pa jih popravljate je pomembno, da si izdelate načrt, kako boste v kratkem času lahko opravili vse obveznosti. Pri izdelavi načrta so vam lahko v pomoč tudi starši, s katerimi naredite natančen načrt po urah in dnevih. Upoštevajte  vse, kar je pomembno in lahko vpliva na morebitno spreminjanje načrta. Manj kot bo nenačrtovanih sprememb tega načrta, večja verjetnost je, da se boste načrta tudi držali. Vsaj na začetku je potrebna velika disciplina. Pri načrtovanju je pomembno, da ne poskušate vsega zajeti naenkrat in z veliko žlico. Začnete  postopoma, vendar vztrajno.  Učno snov  si razdelite na manjše sklope in določite, do kdaj se jih boste naučili. Pri tem pa načrtujte, če boste potrebovali kakšno pomoč od staršev, bratov in sester , profesorjev ali sošolcev. Načrt naj bo napisan! Visi naj na mestu, kjer bo jasno viden.

Poleg datumov in vsebin pa naj bo na načrtu tudi prostor za kljukice ali besedo »opravljeno«. Občutek, ko narediš nalogo ali del nje in to označiš kot opravljeno, je res prijeten. In še boljši postane, ko vidiš, da se število načrtovanih nalog zmanjšuje. Pri načrtovanju ne pozabite tudi na prostočasne dejavnosti in počitek, ki so prav tako pomembni, saj boste za končni uspeh potrebovali

Načrt dosledno izvajajte

Izvajanje načrta naj bo še posebej v začetni fazi čim bolj dosledno. Mogoče boste na začetku potrebovali tudi pomoč staršev pri vztrajanju in zahtevi, da se načrta držite in opravite dogovorjeno. Če nimate delovnih navad, bo na začetku res težko. Toda po 21 dneh vztrajnega dela bodo rezultati vidni, vi pa zadovoljni s končnim uspehom. Toliko časa naj bi namreč posameznik potreboval, da novo navado spremeni v rutino. Na primer, če želimo začeti redno telovaditi, moramo to početi 21 dni, da nam bo ta navada prišla v kri in jo bomo opravljali kot samoumevno.

Če boste ugotovili, da snovi ne razumete in da vam doma ne znajo razložiti, se za pomoč lahko obrnete tudi na profesorja, sošolca ali prijatelja, lahko pa si skupaj s straši poiščete tudi pomoč inštruktorja.

Dokončevanje načrta

Dokončevanje se začne, ko si z delom in trudom prislužite primerne ocene, vendar se ne zaključi s trenutkom, ko domov prinesete primerno spričevalo. Zaključi se, ko se o celotni poti do tega trenutka s starši pogovorite in ugotovite, česa ste se ob tem naučil in kako se ob doseženem uspehu počutite. Hkrati pa za naslednje leto premislite kako boste svoje aktivnosti in obveznosti načrtovali v prihodnjem šolskem letu, da vam bo skozi celotno šolsko leto lažje in boste ob koncu šolskega leta že uživali s čim manj stresa.

Vir: uredništvo mlad.si

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

34336

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino