Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Jun. 2021

Kako se spoprijemati s podnebnimi spremembami kar na svojem balkonu

Visoke grede so zadnja leta postale hit med vrtičkarji, tako v mestu na balkonih kot na deželi ob hišah. Urbano vrtnarjenje je pomembno za ohranjanje okolja in zmanjšanje podnebnih sprememb, zato je Zadruga EPEKA, so.p. v sodelovanju z društvom Aktiviraj se mlade Rome izobrazila o tem, kako si lahko svoj vrt pričarajo kar na svojem balkonu.

16. junij je dan sveže zelenjave, zato so v EPEKI vsem navdušencem vrtičkanja in tistim, ki bi se radi začeli s tem ukvarjati, pojasnili prednosti urbanega vrtarjenja, razlike med visoko ter dvignjeno gredo ter v katerih primerih se odločiti za pravo. Mladi Romi so preko aktivne participacije spoznali, kako takšno gredo vzpostavit – kateri les uporabiti, kakšno zemljo nasuti in kako posaditi rastline. Teorijo so spravili v prakso in sicer tako, da so vzpostavili eno dvignjeno gredico, v katero so zasadili nekaj rastlinic.

Zadruga EPEKA, so.p. izvaja projekt Zdrava hrana za zdrav planet, katerega glavni namen je ozaveščati o pomenu trajnostne proizvodnje in porabe hrane za boj proti podnebnim spremembam na urbanih območjih med mladimi Romi. V sklopu projekta so že izvedli voden ogled urbanih vrtov, s katerim so želeli mlade Rome izobraziti o pomenu lokalno pridelane in ekološke hrane za zdravje človeka in planeta. Znotraj projekta bodo 29. septembra na Dan ozaveščanja o zavrženi hrani in izgubah hrane izvedli še delavnico trajnostnega kuhanja ter javni dogodek »Bademantl dan«, s katerim bodo 26. avgusta v Ljubljani in 27. avgusta v Mariboru ozaveščali o problemu globalnega segrevanja.

Projekt se izvaja v sklopu projekta Food Wave, financiranega s strani Evropske unije v okviru programa DEAR (Development Education & Awareness Raising Programme).

Vir: Zadruga EPEKA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

60193

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino