Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 11 Nov. 2019

Kmalu na voljo dodatnih 1,2 milijona evrov za vrnitev znanstvenic in znanstvenikov iz tujine

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ)  in Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS)  vzpostavljata Program Aleša Debeljaka za povezovanje slovenskega znanja in inovacij.

Program Aleša Debeljaka "Slovenija misli" bo omogočal vrnitev mlajših znanstvenic in znanstvenikov iz tujine. Zaprosili bodo lahko za raziskovalni projekt, ki bo omogočal zaposlitev v Republiki Sloveniji in kril stroške vzpostavitve raziskovalne ekipe v trajanju do treh let v višini 100.000 evrov letno. Skupno bo v prvem razpisu za projekte Programa Aleša Debeljaka na voljo 1,2 milijona evrov. Program bo enakomerno zajel vse znanstvene vede. 

"Zelo smo zadovoljni, da lahko predstavimo program Aleša Debeljaka, ki je plod pobude in dogovora s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Program omogoča instrument preko katerega vzpostavljamo pogoje za lažjo vrnitev študentov iz tujine", je na predstavitvi programa povedal prof. dr. József Györkös, v.d. direktorja ARRS. Obenem je pudaril, da se kljub splošnemu prepričanju v javnosti, da je sredstev za pogoje dela mladih znanstvenikov malo, trend financiranja raziskovalnih projektov dviguje. Leta 2017 je bilo za raziskave mladih znanstvenikov namenjenih 12 milijonov evrov sredstev, leto kasneje pa 16 miljonov, kar je dobra tretjina več sredstev.

Program nosi ime po pokojnem dr. Alešu Debeljaku, ki je svoje akademsko znanje dopolnil v tujini (leta 1993 je doktoriral iz kulturnih študij na Sirakuški univerzi v New Yorku) in se po končanem doktoratu vrnil v Slovenijo ter dobil delo na Fakulteti za družbene vede. Kot redni profesor na Oddelku in katedri za kulturologijo je sprva predaval sociologijo kulture, sociologijo religije in primerjalno religiologijo, nato pa sociologijo umetnosti in sodobne kulturološke smeri. Program je posvečen Dr. Debeljaku v spomin in glede na dejstvo, da se je kot mladi znanstvnik vrnil iz tujine in svoj akademski potencjal uresničil v domovini.

Po besedah dr. Jerneja Pikala, pristojnega ministra za znanost, program stremi k "cilju in upanju, da privabimo nazaj najboljše mlade slovenske raziskovalce. Program je plod uresničitve koalicijskega sporazuma, v katerem smo se dogovorili za program, ki bo omogočil vrnitev mladih raziskovalcev in raziskovalk nazaj v Slovenijo. In ravno z njim želimo omogočiti vzpostavitev majhnih raziskovalnih ekip za lažjo integracijo mladih v slovenski akademski prostor. Upam, da bodo tudi po treh letih, kolikor je pedvidena finančna podpora, mladi perspektivni znanstveniki in znanstvenice ostali v Sloveniji in tu nadaljevali in udejanili svojo akademsko pot."

Podporo in dobrodošlico programu je izrazila tudi dr. Marina Klememčič, predstavnica društev VTIS in Mlada akademija ter fundacije ASEF, ki je na današnji novinarski konferenci poudarila pomen sistemskega reševanja problema "bega možganov", ki ga program predstavlja. "Izkušnje in poznanstva mladih, ki jih pridobijo v tujini so nujno potrebna za vzpostavitev in ohranitev mednarodnega akademskega okolja", je mnenja dr. Klemenčič.

Program bo vključen v javni razpis za raziskovalne projekte, ki ga vsako leto izvaja ARRS. Prve prijave na Program  bodo možne že letos, po besedah prof. dr. Józsefa Györkösa, načrtujejo objavo razpisa predvidoma v decembru letos, prvi znanstvenice in znanstveniki, ki bodo pridobili projekte, pa se bodo lahko v Slovenijo vrnili že julija 2020

Pogoji za prijavo projekta na Program Aleša Debeljaka

  • Raziskovalec biva v tujini in ni zaposlen v Republiki Sloveniji (kar vključuje tudi raziskovalce, ki so zagovor doktorske disertacije opravili v tujini v letu 2019 do zaključka javnega razpisa) in na dan izteka roka za oddajo prijav od zagovora prvega doktorata ni poteklo več kot 10 let.
  • Raziskovalec je državljan Republike Slovenije.
  • Raziskovalec mora biti evidentiran na raziskovalnem projektu, ki ga vodi, najmanj v višini 
    40 % polnega obsega zaposlitve. Ob sklenitvi pogodbe za raziskovalni projekt, pridobljen na Javnem razpisu za raziskovalne projekte za leto 2020 mora njegovo sodelovanje obsegati vsaj 40% delež zaposlitve za raziskovalno dejavnost.
  • Izpolnjevati mora pogoje za vodjo temeljnega projekta.
  • V primeru pridobitve projekta raziskovalec iz Programa Aleša Debeljaka ne more ponovno prijaviti projekta v okviru enakega ali sorodnega mehanizma.

Izvedbeni elementi Programa Aleša Debeljaka

  • Na raziskovalno vedo se v izhodišču odobrita dva najbolje ocenjena projekta, pri čemer ne smeta biti z istega področja znotraj vede. V primeru, da so v okviru vede prijavljeni le projekti z enega področja, se odobrita dva najbolje ocenjena projekta znotraj istega področja.
  • V primeru, da na kateri izmed ved ni dveh projektov, ki presegata postavljeni ocenjevalni prag, Znanstveni svet ARRS predlaga projekte Programa AD na drugi vedi, pri čemer sledi določilom iz zgornje alineje.
  • V primeru, da ni odobrenih 12 projektov, se preostanek sredstev sorazmerno porazdeli med vede, za katere je Znanstveni svet ARRS predlagal sofinanciranje manj kot dveh projektov.

Razpis bo objavljen na straneh ARRS in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport predvidoma v decembru, izvajanje programa pa se prične julija 2020.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69509

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino