Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 01 Jun. 2021

MC BIT Črnomelj za prihodnost lokalne mladine poskrbel z okroglo mizo in delavnico

V mladinskem centru BIT Črnomelj so v okviru Evropskega tedna mladih izvedli dva dogodka, ki naslavljata osrednjo temo ETM21: »Prihodnost je v naših rokah«. Na dogodkih smo odprli razpravo o temah, ki so pomembne za mlade in naslovili dve prednostni področji letošnje osrednje teme in sicer aktivna participacija mladih, vključevanje in raznolikost ter zdravje in okrevanje po pandemiji. Pri oblikovanju in izvedbi dogodkov so sodelovali mladi prostovoljci MC BIT in njihova programska vodja.

Prvi dogodek je bila okrogla miza o duševnem zdravju mladih, ki so jo izvedli v četrtek, 27.maja na terasi hostla MC BIT. Naslovili so jo kar z vprašanjem »EJ TI, SI OK?«, saj pogosto prezremo občutke sogovornika, ki ji ne želi naslavljati. Gostje na okrogli mizi so bile tri študentke, dve bodoči magistrici psihologije in bodoča diplomantka socialne pedagogike s katerimi smo se pogovarjali o posledicah epidemije na mlade v lokalnem okolju. Splet dogodkov je pokazal, da je duševno zdravje še vedno v periferiji družbenega diskurza in da se mladi ne zavedajo, kako pomembno je poskrbeti za ta del zdravja.

Skozi pogovor so nam gostje povedale kakšne stiske doživljajo mladi v trenutkih negotovosti kot je bila omejitev družbenega življenja in karantena, da je občutenje take stiske pogosto, nikakor pa ne normalno. V času drugega vala pandemije so izvedle anketo na spletu, ki je pokazala, da kar 75% vprašanih dijakov in študentov iz lokalnega okolja čuti tesnobnost, več kot 50% jih je potrdilo, da imajo težave z depresijo, zato so se v nadaljevanju dotaknili tudi teme samopomoči in kako ravnati, če mladi ne zmorejo prebroditi stiske sami, kako se pogovarjati z osebo v stiski in kam se lahko obrnemo na pomoč. Izpostavile so pomen pogovora z osebo, ki jih zaupaš in da moramo ob resni nameri o samomoru vedno obvestiti starše ali bližnje, saj ne želimo imeti nekoga na vesti. V zaključni diskusiji so odprli več relevantnih vprašanj s področja duševnega zdravja mladih kot je nasilje v družini v času zapiranja javnega življenja, motnje hranjenja kot doseganje popolnosti v svetu produktivizma in pomen dobrih odnosov med ljudmi v lastnih socialnih krogih.

Drugi dogodek, ki so ga v MC BIT izvedli v okviru Evropskega tedna mladih 2021 je bila delavnica »MOJ ČRNOMELJ – sooblikujmo vsebine v mestu«, ki so jo organizirali z namenom aktivne participacije mladih v družbi, vključevanja in raznolikosti. Delavnico so izvedli v petek, 28. maja na prostem, kar pod lipami na Gričku v Črnomlju. Na dogodku so želeli mlade spodbuditi, da bi ozavestili težave njihovega kraja in s skupnimi močmi poiskali ideje za rešitve, ki bi Črnomelj naredile mladim prijazno mesto. Prijetno in zabavno druženje je spodbudilo participacijo mladih z vključevanjem, povezovanjem in opolnomočenjem mladih. Dotaknili so se treh tem, ki so za mlade najbolj pomembne – to so izobraževanje, prosti čas in mobilnost, ki so ji dodali trajnostno noto.

Na temo izobraževanja v Črnomlju so udeleženci izpostavili vsebine kot so npr. tutorstvo‍ dijakov s strani starejših mladih, pred-osnove programiranja za otroke skozi igrice, tržnica izobraževalnih gradiv in predstavitev poklicev z osebnimi zgodbami, več različnih programov na SŠ Črnomelj, zaradi katerih nam mladi iz Bele krajine odhajajo v Novo mesto in dlje, več prakse v sklopu šole oz. tehnično izobraževanje in povezovanje z lokalnimi podjetji.

Prosti čas so udeleženci osmislili s pomočjo plastelina. Želijo si predvsem več urbanih telovadnih naprav, organiziranih aktivnosti kot je npr. veslanje po Kolpi, urejenih prostorov za piknike, urejene parke s klopcami in koši za smeti, urejene peš poti za sprehode še drugje kot ob obvoznici, glasbenih dogodkov,... V mladinskem centru BIT so prepoznali potencial za nagovarjanje izpostavljenih tem preko Erasmus + projektov in se že veselijo nadaljnjega dela na tem področju.

Trajnostna mobilnost je po podatkih ankete za strategijo za mlade v Občini Črnomelj med mladimi najslabše zastopana, saj se večina Črnomaljcev vozi s svojim avtom, javni prevoz pa uporabljajo predvsem v času šolanja. Izboljšali bi jo z sistemom izposoje e-koles, želijo si več polnilnic za e-avtomobile, več urejenih in povezanih kolesarskih prog, uvedli bi popoldanske javne linije, da bi lahko tudi iz treningov in dejavnosti kasneje odšli proti domu izven Črnomlja, širitve proge proti Metliki, ki bi podpirala tudi hitre vlake, v času poletne sezone si želijo avtobusnega prevoza na Kolpo (krožni po več kopališčih) in pozimi na Gače, med predlogi pa so se našli tudi turistični avtobus do znamenitosti Bele krajine in kočija za poroke.

Ob iskanju idej in rešitev so se nadvse zabavali, upoštevali so vsa mnenja in v kratkem bodo delavnico še nadgradili z drugimi temami, saj je bil le en dan prekratek za vse teme, na katerih lahko še izboljšajo svoje mesto - Črnomelj.

Na obeh dogodkih je Mladinski center BIT predstavil priložnosti, ki jih EU nudi mladim skozi programa Erasmus + in Evropska solidarnostna enota ter projekte, ki jih izvajajo na mednarodni ravni in v katere se lahko mladi aktivno vključijo. Evropski teden mladih 2021 je tako dodobra začinil lokalno mladinsko udejstvovanje prav v času sproščanja omejitev pandemije in Mladinski center BIT je tako končno spet zaživel v živo. Z aktivnostmi ETM21 se tako podajajo v novo obdobje ustvarjanja priložnosti in aktivnosti za mlade v Črnomlju, skozi katere bodo lahko nadgrajevali svoje kompetence in bili koristni za lokalno okolje.

Vir: Mladinski center BIT Črnomelj

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

38394

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino