Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Dec. 2019

Medgeneracijsko povezovanje in spodbujanje socialne vključenosti skozi šport

V Novem mestu je pretekli konec tedna, med 6.12 in 7.12.2019, potekal drugi športni dogodek v okviru projekta ODYSSEIA - Integracija mladih in starejših s pomočjo različnih športnih dogodkov, pri katerem kot projektni partner sodeluje Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Namen Erasmus+ projekta ODDYSEIA je spodbujanje socialne vključenosti in enakih možnosti v športu. V sklopu projekta potekajo trije športni dogodki – prvi se je odvil v Litvi, drugega smo gostili v Novem mestu pretekli konec tedna, zadnji pa bo potekal na Poljskem naslednje poletje junija.

Z izpeljanimi dogodki se želi promovirati medgeneracijsko povezovanje skozi šport, s čimer se promovira aktivno in zdravo življenje. Skozi projekt bi tako socialno in ekonomsko šibkejši ljudje vseh starosti imeli priložnost živeti aktiven slog – gre za skupine, ki sicer zaradi različnih ovir ne bi mogli biti tako aktivni. Vse športne aktivnosti v okviru projekta bodo tako spodbujale toleranco, spoštovanje, vključenost in odprtost lokalnih organizacij, s ciljem, da skupine neaktivnih postanejo bolj aktivne in zaščitijo svoje zdravje. Tri ključne vrednote, ki bodo projektne partnerje usmerjale skozi celoten projekt so torej aktiven življenjski slog, medgeneracijsko povezovanje in aktivnosti učenja, saj je šport dejavnost, ki pozitivno vpliva na človeka. 

Projektni partnerji so se že avgusta zbrali v Litvi, v mestu Biržai. Vrhunec dogajanja je bil polmaraton, na katerem je ekipa sedmih novomeških tekačev in maratoncev zasedla najvišja mesta. Pretekli vikend pa je športni dogodek potekal v Novem mestu in se nato nadaljeval v Štanjelu. Dogodek je gostil DRPD Novo mesto in starejše maratonke ter mlajši prostovoljci. Dogodka sta se udeležila tudi ostala dva partnerja s svojimi udeleženci – atletski klub Biržai iz Litve (Biržu lengvosios atletikos sporto klubas) in Univerza za tretjo generacijo iz Sopota, Poljska (CKU Sopot).

Prvi dan projekta je potekal v Novem mestu, naslednji dan pa so se udeleženci pridružili 20. Štanjelskemu teku v Štanjelu, obiskali Kras, se medgeneracijsko povezovali skozi šport in izmenjevali izkušnje.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

42343

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino