Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Jun. 2021

Mednarodno usposabljanje na temo duševnega zdravja mladih

Del ekipe Mreže MaMa se je v preteklem tednu mudil v Mladinskem centru Brežice, kjer so izvajali mednarodno usposabljanje za mladinske delavce na temo duševnega zdravja mladih v okviru projekta strateškega partnerstva Mladinski centri za duševno zdravje mladih, ki je financiran s strani programa Erasmus+: Mladi v akciji.

Projekt je namenjen opolnomočenju mladinskih delavcev za soočanje s tematikami duševnega zdravja v mladinskih centrih. Mladinski delavci v mladinskih centrih in drugih nevladnih organizacijah, ki delajo z mladimi, poročajo o vedno večjem številu primerov mladih v duševnih stiskah. Delo na tem področju predstavlja velik izziv za mladinsko delo, zaradi česar mladinski delavci potrebujejo strokovne usmeritve za prepoznavanje duševnih težav in prvo psihosocialno pomoč mladim v mladinskih centrih.

Skupaj s partnerji iz Estonije (Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus) in Španije (Youth Matters Now) so se po uvodnem dnevu spoznavanja ter tehničnih podrobnostih usposabljanja, spoznali s slovenskim pogledom na duševno zdravje mladih v času epidemije COVID-19 ter z resolucijo o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018−2028, ki jo je predstavil dr. Matej Vinko iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ker je bil glavni namen usposabljanja opolnomočiti mladinske delavce za delo z najbolj pogostimi duševnimi stiskami mladih (depresija, anksiozne motnje, motnje hranjenja, samomorilnost, samodestruktivno vedenje, motnje pozornosti, psihotične motnje) in intervenc v sklopu mednarodnih aktivnosti mladinskega dela, so ta področja raziskovali skupaj s strokovnjaki. Področje motenj hranjenja ter motenj pozornosti smo spoznavali skupaj z dr. Lucijo Čevnik, ki je teoretično vsebino podkrepila tudi s praktičnimi primeri iz vsakodnevnega življenja. Skupaj z Jernejo in Maticem Muncem pa so se spoznali s temo dela z mladimi v kriznih situacijah.

Za konec usposabljanja so udeleženci zavihali rokave in na podlagi pridobljenega znanja pripravili osnutke protokolov, ki bodo mladinskim delavcev v pomoč pri soočanju z duševnimi stiskami mladih in načrte za nacionalna usposabljanja, ki jih bo vsaka partnerska organizacija izvedla v svojem lokalnem okolju.

Vir: Mreža MaMa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

62756

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino