Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Mar. 2019

Mladinski center Prlekije: »mladi kmetje predstavljajo pomemben steber kmetijstva po vsem svetu«

Mladi kmetje predstavljajo enega izmed najpomembnejših stebrov kmetijstva po vsem svetu in so nepogrešljivi člen za ohranjanje in prihodnji razvoj kmetijstva ter za poseljenost in obdelanost podeželja.

Mladi kmetje se srečujejo z veliko izzivi. Eden izmed teh je prav zagotovo ta, da nimajo toliko izkušenj, kot starejši kmetje. Potem so tu vremenske razmere, katerim se je potrebno prilagoditi, dostopnost do zemljišč in finance.  V Sloveniji so značilne družinske kmetije, poznani pa so tudi prenosi kmetij znotraj družin. Zelo majhen delež je tistih kmetovalcev, ki so se popolnoma sami, brez predhodne dediščine, odločili za kmetovanje. 

Mladinskem centru Prlekije (Mc Prlekije) zato skrbijo za informiranost mladih, ki se odločajo za kmetovanje in pri tem potrebujejo kakršnokoli pomoč. V ta namen organizirajo razne delavnice, posvete in tudi predavanja. Na razpolago so tudi za individualno svetovanje, če to mladi želijo. Kot pravijo v Mc Prlekije, se vseh njihovih dogodkov mladi radi udeležujejo. Želijo jim pomagati pri odločitvi, v katero dejavnost naj se, glede na njihov interes in možnosti, usmerijo. Pri tem so že kar nekajkrat bili uspešni in mladi so jim za nasvete zelo hvaležni. Svetovali so mladima partnerjema, ki sta se odločila za pridelavo in predelavo aronije in tudi mladi družini, ki se danes ukvarja s predelavo sivke na svoji kmetiji.

Več o delu Mc Prlekije in sodelovanjem z družinskimi kmetijami in mladimi lahko spremljate na njihovi spletni strani.

Vir in foto: Mladinski center Prlekije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

35645

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino