Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Nov. 2021

Najemniški SOS – najemniška skupnost za mlade

Ni skrivnost, da so najemniki v Sloveniji prepuščeni sami sebi; cene so previsoke, stanovanja pogosto nekakovostna ali povsem neprimerna, bivanje pa negotovo in nepredvidljivo. “Ozaveščanja o najemniških pravicah pravzaprav ni, situacija pa je iz leta v leto slabša,” opozarjajo v prvi najemniški skupnosti za mlade v Sloveniji – Najemniški SOS.

Menijo, da alarmantno stanovanjsko stanje lahko rešimo le z združenimi močmi, zato so se odločili, da na enem mestu ponudijo konkretne odgovore na tvoja najemniška vprašanja, ob tem pa ponujajo možnost, da deliš tudi svoje izkušnje z najemniško skupnostjo!

Če je tvoja najemnina previsoka, če ne veš, ali ti bo lastnik podaljšal pogodbo, stanovanje, v katerem bivaš, je dotrajano, staro in slabe kakovosti ali pa lastnik stanovanja ne vzdržuje, te nadleguje in krši tvojo zasebnost, lahko te težave zdaj deliš z drugimi, ob tem pa na enem mestu pridobiš odgovore in priporočila glede reševanja tvoje situacije.  Pri Najemniškem SOS-u poudarjajo, da vse te težave niso posledica tvojih napačnih odločitev ali materialnega položaja, ampak so učinek delovanja zasebnega najemnega trga v Sloveniji, ki ga je država, tako kot celotno stanovanjsko področje, popolnoma zanemarila in se iz njega umaknila. 

“Trenutno stanje nepravičnosti in neenakosti je posledica neravnotežja moči med lastniki in najemniki. Lastnik, ki poseduje redko in splošno potrebno dobrino, ima izrazito več moči od najemnika, ki potrebuje stanovanje za preživetje,” opozrajajo. Najemniki so pogosto primorani sprejeti neprimerne pogoje bivanja, kar Slovenijo, po podatkih Global Property Guide, uvršča med evropske države, v katerih je najemni trg bolj naklonjen najemodajalcem kot najemnikom.

Pomembno je dojeti, da so najeta stanovanja več kot začasne strehe nad glavo, zato je pomembno, da se najemniki v njih počutijo varne in gotove, da se lahko samoizražajo in načrtujejo svojo prihodnost in oblikujejo svoje družine.

Ker je najemniški trg v Sloveniji skoraj popolnoma nereguliran, je pomembno, da prebivalci sami poskrbijo za lastne potrebe, pri čemer je prvi korak prav poznavanje lastnih pravic in zahteva po njihovem spoštovanju.

Namen spletnega mesta Najemniški SOS jeobveščati najemnike o njihovih pravicah in možnostih vsaj delnega izboljšanja najemnih razmerij. Pri tem opozarjajo, da je za preoblikovanje najemnih stanovanj iz virov zaslužka v primerne, varne in dostopne domove potrebno še veliko več, saj je informiranje zgolj prvi korak na poti do dobre najemniške situacije.

Na spletni strani Najemniški SOS preglej odgovore na najpogostejša vprašanja in razčisti dileme, s katerimi se soočaš pred, med ali po najemu. Če ne najdeš ustreznih informacij, jim lahko pošlješ sporočilo, oni pa se bodo potrudili, da čim prej poiščejo odgovor.

Vsa najpogostejša vprašanja z odgovori najdeš na povezavi, za druga vprašanja pa jih lahko kontaktiraš na najemniski-sos@djnd.si.

Skupnosti Najemniški SOS iz dneva v dan raste tudi na socialnih omrežjih, kjer redno delijo različne najemniške problematike in rešitve.

Sledi jim na Facebooku in Instagramu in se pridruži najemniški skupnosti za mlade.

 Vir: Najemniški SOS in uredništvo

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

40067

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino