Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Nov. 2021

Nova spletna platforma za boljšo finančno pismenost mladih

MKC Maribor si s projektom FinLit prizadeva nasloviti potrebe in izzive mladih na področju financ.

Leta 2019 je Evropska unija zabeležila več kot tri milijone brezposelnih mladih. Med njimi je veliko takšnih, ki so zaradi ekonomskega položaja zapostavljeni tudi v socialnem življenju. Zavedanje, da mladi ne poznajo niti osnovnih finančnih pojmov, ko vstopajo na trg dela, je vplivalo na zasnovo evropskega projekta Finančna pismenost za hitrejšo finančno neodvisnost, krajše FinLit. V okviru programa Mladi v akciji ga izvaja Mladinski kulturni center Maribor (MKC) skupaj z Mednarodnim inštitutom za implementacijo trajnostnega razvoja Maribor MIITR, poljsko organizacijo Fundacja Europejski Instytut Outsourcingu in grškim Innovation Hive.

SPLETNA PLATFORMA ZA FINANČNO OPOLNOMOČENJE MLADIH

V življenju se na vsakem koraku srečujemo z odločitvami, ki imajo finančne posledice. O finančno pismenosti, ki je ena najpomembnejših veščin za uspešno življenje in prihodnost vsakega posameznika, pa govorimo v smislu veščin za razumevanje in učinkovito uporabo različnih finančnih znanj, nanašajoč se na osebno upravljanje financ, prihranke in posojila ter naložbene priložnosti. »FinLit je projekt, ki spodbuja angažiranje, povezovanje in opolnomočenje mladih na področju finančne pismenosti. S projektom bodo mladi pridobili potrebna finančna in ekonomska znanja ter veščine vodenja osebnih financ ob vstopu v odraslost,« projekt komentira koordinatorica, sicer pa strokovna sodelavka za pripravo kulturnih programov MKC Lina Valant Sičanović.

Projekt, ki poteka vse od novembra letos, je zasnovan na treh nivojih. Po opravljeni analizi, ki je izpostavila številne potrebe in vrzeli na področju finančne pismenosti mladih iz treh držav partneric v starosti med 18 in 24 let, so izvajalci projekta oblikovali spletno platformo, sestavljeno iz portala finlitproject.eu in profilov na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in LinkedIn, kjer bodo dostopni e-tečaji za opolnomočenje mladih na področju finančne pismenosti. Vsem, ki jih zanimajo osnove osebnega bančništva, naložbe, posojila oziroma ustrezno ravnanje s financami, bo tako na voljo celovita ponudba neformalnega učenja na spletu.

PRIHODNJE LETO IZOBRAŽEVANJA ZA MLADE IN MLADINSKE DELAVCE

Dolgoročna uspešnost projekta pa je neposredno povezana z učinki na ostale deležnike. Slovenska partnerja, MKC Maribor in MIITR sta zato pretekli petek organizirala prvi multiplikativni dogodek za vse zainteresirane mlade, mladinske delavce, odločevalce, širšo javnost in medije. Po začetni predstavitvi projekta je potekala tudi poučna delavnica na temo finančne pismenosti, s pomočjo katere so izvajalci skupaj z udeleženci delavnice ugotavljali, ali je obstoječa spletna platforma, ki je nastala v sklopu projekta, ustrezna, ter ali naslavlja vse izzive, s katerimi se srečujejo na področju financ.

»V prihodnjem letu načrtujemo tudi izobraževanja, namenjena mladim in osebju, torej mladinskim delavcem, ki bodo nanje prenašali uporabna znanja. Kratkoročno usposabljanje za osebje bo potekalo januarja prihodnje leto v Grčiji, mlade pa vabimo marca leta 2022 na Poljsko, kjer bomo projektne rezultate predstavili podrobneje, ovrednotili uporabniške izkušnje in e-tečaj izboljšali v skladu s pričakovanji in željami ciljnih skupin,« še dodaja koordinatorica projekta.

Zaključna konferenca bo potekala aprila prihodnje leto v Mariboru, načrtujejo pa, da bo projekt zaradi dobrih praks imel dolgoročne posledice tudi v prihodnje.

Video povzetek dogodka.

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

92135

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino