Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Sep. 2020

Novo študijsko leto 2020/2021 v številkah

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo številke za prihajajoče študijsko leto, ki se že tradicionalno začenja v četrtek 1. oktobra. Na visokošolske zavode v Sloveniji, je po prvih ocenah vpisanih okoli 60.600 študentov, od tega 13.400 študentk in študentov, prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje.

Za novo študijsko leto 2020/2021 je razpisanih 46.435 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za Slovence in EU državljane (prva stopnja: 24.273, druga stopnja: 19.149 in tretja stopnja: 3.013 vpisnih mest).

Najbolj zaželeni študijski programi med mladimi so umetniški programi in dizajn, programi s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev ter informacijske in komunikacijske tehnologije.

Najmanj zaželeni pa na področju poslovne in upravne vede, tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo ter kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo.

Univerza na Primorskem letos prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program in sicer Socialna pedagogika ter tri nove doktorske študijske programe tretje stopnje: Preventiva za zdravje Računalništvo in informatika in Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja. Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu pa prvič razpisuje nov magistrski študijski program druge stopnje Računalništvo in spletne tehnologije.

Za subvencionirano bivanje študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih je razpisanih 11.569 mest, in sicer za sprejem 4.175 in 7.340 za podaljšanje bivanja, ter 27 mest, ki so namenjena študentom s priznano mednarodno zaščito.

Smernice za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru študijskega leta 2020/21, ki se bodo sproti posodabljale glede na epidemiološke razmere v Sloveniji, najdeš tukaj.

Vir: Ministrstvo za izobraševanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

81514

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino