Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 22 Jan. 2020

Osebna inventura mladinskega delavca: Matjaž Vodeb in njegovi junaki 2019

Matjaž Vodeb, mladinski delavec in del ekipe Zavoda BOB, je na uredništvo naslovil svoj zapis o njegovih "junakih preteklega leta", tako jih je sam poimenoval. Kdo so in zakaj ravno oni, lahko izveste v spodnjem zapisu. 

Če seštejem nova poznanstva, če se nasmejim lepim spominom, če me "carkljajo" pohvale za opravljeno delo, če pozabim večkrat ranjen ponos in ob vsem tem še vedno iščem najpomembnejšo prelomnico preteklega leta, misli vedno znova rišejo obraze množice mladih aktivistov, ki jih NAS (saj v svoje delovanje vključujejo tudi ostale generacije) združuje zelen simbol v belem krogu. Govorim o slovenskih Gretinih vrstnikih, ki z organizacijo dveh množičnih protestov, mnogimi drugimi domiselnimi akcijami, vztrajnim petkovim zbiranjem pred parlamentom in neutrudnim "delom v ozadju" bogatijo vero v "politični vpliv" ulice.

Moji junaki preteklega leta so Mladi za podnebno pravičnost!

Mnogi, ki smo mladost preživljali na vzhodni strani "železne zavese", smo v njihovi starosti poslušali velike besede o, takrat prevladujoči družbeni ureditvi, njeni nezmotljivosti, neminljivosti in drugih superlativih, ki so na las podobni samohvali danes "prevladujoče ideologije". Pa so mnogi takrat rojeni hitro pozabili Aškerčevo konec sedemdesetih, Roško v devetdesetih, Metelkovo...in zanos, ki nas je željne "pravih sprememb" pogumno vodil na ulice, med množice strahu osvobojenih "anarhistov". Generacije so verjele, sistem se je upiral, spremembe so se zgodile.

Do danes so že skoraj vsi "mladi preteklega sistema" zamenjali kolektivno borbo za udobne dnevne rutine in obvezno prisotno "pokroviteljstvo mladostni nadebudnosti". Oprostite, ciljam zgolj na tiste, ki s pridobljeno družbeno močjo žugajo današnjim mladim, da so njihove sanje neuresničljive. Pa poglejmo še enkrat, če je to res.

Zahteve gibanja Mladi za podnebno pravičnost, september 2019:

  • Vlada naj rešuje podnebne spremembe kot krizo globalnih razsežnosti! 
  • Zahtevamo takojšnje ukrepe za ozelenitev proračuna ter pospešen prehod v pravično, brezogljično, sodelujoče in krožno gospodarstvo!
  • Zahtevamo vsaj 40-odstotno znižanje emisij v prometu do leta 2040 (glede na leto 2005) s prednostnim spodbujanjem javnega potniškega prometa, hoje in kolesarjenja.
  • Zahtevamo vsaj 1500 kakovostnih javnih najemnih stanovanj na leto, ki bodo cenovno dostopna, visoko energetsko učinkovita, čim bolj samozadostna in z dostopom do kakovostnega javnega potniškega prometa in kolesarskega omrežja, ter druge ukrepe za dosego dostopnih, kakovostnih in energetsko učinkovitih stanovanj za vse.
  • V skladu s Pariškim podnebnim sporazumom moramo v Evropski uniji opustiti uporabo premoga najkasneje do leta 2030. Zato zahtevamo, da se delovni skupini Vlade za prestrukturiranje premogovnih regij podeli mandat za pripravo pravičnega in nadzorovanega načrta za zaprtje Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje ter oblikovanje načrta za prehod v zeleno in socialno prihodnost regije. Omenjena objekta naj se na pravičen, socialno sprejemljiv in postopen način zapre najkasneje do leta 2030.
  • Zahtevamo uvedbo štiridnevnega delovnega tedna ob istem plačilu, sprva poskusno, po letu 2025 pa obvezno, ter sočasno spodbujanje nematerialnega preživljanja prostega časa!
  • Zahtevamo državno zajamčena zelena delovna mesta na področju skrbi za posameznika, skupnosti in okolje!
  • Zahtevamo vključitev celostne, družboslovne, humanistične in naravoslovne obravnave okoljskih tematik v učne načrte na vseh ravneh izobraževanja ter v prihajajočo Belo knjigo o vzgoji in izobraževanju!
  • Zahtevamo ukrepe za prehod v sonaravno kmetijstvo ter pospešen prehod na večinoma rastlinsko, ekološko, čim bolj lokalno in polnovredno prehrano!
  • Zahtevamo ustavitev trenutnega in nadaljnjega slabljenja Zakona o ohranjanju narave ter njegovo dosledno in strokovno izvajanje s ciljem preprečitve v človeški zgodovini še nevidenega upadanja populacij, izumiranja vrst in izgube biodiverzitete.

Za vsako od zahtev obstaja strokovno in poglobljeno razumevanje tematike, za vsako zahtevo obstaja utemeljitev in ob tem nobena od zahtev ne izključuje, ne ločuje, ne zapostavlja ali favorizira posameznikov. In hkrati vse do zadnje zahtevajo iskren in objektiven (etičen) odnos strokovnjakov, angažiran in odgovoren odnos politikov, ki se odločajo na pobude državljanov, namesto da zgolj ugajajo družbenim elitam.

Hvala "junakom", hvala življenju!

Vir in foto: Matjaž Vodeb, Zavod BoB

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

70074

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino