Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Jun. 2021

Parada ponosa Maribor 2021: "Zate, zame, za nas!"

Po dveh letih bo skupnost LGBTQIA+ ponovno korakala tudi v Mariboru, tokrat s poudarkom na solidarnosti 

Ekipa programa Maribor skozi rožnata očala je ob najavi letošnjega Mavričnega junija v Mariboru, ki s kulturno-umetniškimi, zabavnimi in informativnimi vsebinami obeležuje mesec ponosa, napovedala številne dogodke z LGBTQIA+ tematiko. Sproščanje epidemioloških ukrepov je pomenilo, da se jih lahko več odvije v živo in v večji obliki, pospremila pa jih je tudi napoved, da se v Maribor konec meseca vrača parada ponosa – tokrat v soboto, 26. junija. 

Gre za drugo izdajo mariborske parade, s katero je Maribor junija 2019 postal drugo slovensko mesto za Ljubljano z lastnim Pride dogodkom. Tudi takrat jo je organizirala ekipa programa Maribor skozi rožnata očala, po uradnih podatkih pa je privabila blizu tisoč ljudi. Danes je Slovenija bogatejša še za dve paradi: koroško, ki se je v Slovenj Gradcu prvič odvila lani ter združeno parado v Novi Gorici in Gorici, ki bo prvič na sporedu letos. V Mariboru se bo ta konec tedna zgodila po dvoletni odsotnosti zaradi pandemije. 

Odpovedano parado je lani ob delnem odprtju nadomestil že omenjeni Mavrični junij v Mariboru, sklop manjših dogodkov, kot so filmski večeri na prostem, spletni prenosi v živo in izobraževalne objave. »Mavrični junij je glede na lanske omejitve in časovno stisko skoraj čudežna zgodba o uspehu, zato ga razvijamo še naprej,« pravi vodja programa MSRO Doris Špurej, ki dodaja, da je program kljub okoliščinam prav v tem času pričel dosegati vedno večjo publiko. »Parada ponosa, ki smo je veseli iz mnogih razlogov, je priložnost, da nadgradimo dosežke preteklega leta.«

Tudi tokrat so bile okoliščine dolgo negotove, a je naposled padla odločitev, da se dogodek organizira nekaj dni pred drugo obletnico prve parade. »Po lanski prekinitvi nadaljujemo tradicijo, ki se je začela leta 2019 z zgodovinskim trenutkom,« pove član organizacijske ekipe Matej Behin. »Pokazati želimo, da mariborsko LGBTQIA+ gibanje ni zamrlo, da ljudje po težkem obdobju stopijo skupaj, kar je tudi sicer jedro omenjenih skupnosti: da ostanemo povezani, ko nas nekaj ali nekdo ruši.« Povezovanje, medsebojno pomoč in solidarnost poudarja tudi letošnji slogan: »Zate, zame, za nas.« 

O sporočilu in pomenu parade organizatorji razlagajo, da sta grajena na konceptu skupnosti. V veliki meri se naslanjajo na posledice pandemije, ki bodo zahtevale celovite pristope ter povezanost na vseh ravneh družbe. Sociopolitične krize s koreninami pred pandemijo vse bolj grozijo s poglabljanjem neenakosti in napadi na človekove pravice – vključno s težko pridobljenimi zmagami LGBTQIA+ gibanj. Parade ponosa, ki imajo začetke v newyorških uporih proti sistemskemu pregonu, pa niso le proslava LGBTQIA+ kulture, ampak tudi orodje vidnosti in opolnomočenja, ki izpostavlja zanemarjeno. Organizatorji še dodajajo, da je pot do enakopravne družbe prav v solidarnosti ter skupnih prizadevanjih za spremembo.

Rahljanje ukrepov kljub nepredvidljivosti pomeni ugodnejšo situacijo. Organizacijska ekipa zato pričakuje dobro obiskan dogodek, seveda v skladu z ukrepi, ki še veljajo: po najnovejšem odloku bo za vse udeležence tako obvezno izpolnjevanje pogoja PCT, prav tako bodo množico opozarjali na že znana priporočila. Kot spregovorijo v ekipi: »Letos še gre za balansiranje sproščenega, relativno množičnega dogodka in skrbi za javno zdravje. Nikomur ni v interesu, da se kriza ponovno poslabša.«

Parada ponosa se bo med junijskimi dogodki zvrstila zadnja. Prvi je bila akcija »Podpri parado, izobesi zastavo«, ki mariborske organizacije in javnost poziva, da z mavričnimi zastavami izrazijo solidarnost do skupnosti LGBTQIA+. Akcija je še v teku, organizatorji pa želijo, da predvsem na dan parade zaplapola čim več zastav. Junij je pospremila tudi fotografska razstava Vulve na temo mariborskih kraljic preobleke, prva te vrste v našem mestu, ki je doživela prezgodnji konec, ko je bila skupaj s sosednjo razstavo Gregorja Salobirja uničena po le petih dneh. Sledila sta delavnica o transspolnosti in projekcija filma Punčka v sodelovanju z ljubljanskim zavodom TransAkcija, nato pa še literarni večer v okviru festivala Slovenski dnevi knjige. Vsebine zaokrožujeta LGBTQIA+ podporna skupina in testiranje na spolno prenosljive bolezni za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.  

Druga mariborska parada ponosa se bo odvila to soboto, 26. junija ob 17. uri s pričetkom na Trgu svobode. Protestnemu shodu bo sledil politični program z govorkami in govorci, ki poleg župana Saše Arsenoviča in prorektorja Urbana Brena z Univerze v Mariboru med drugim vključujejo predstavnice in predstavnike LGBTQIA+ organizacij iz Gorice in Nove Gorice, Koroške ter Ljubljane.

Maribor skozi rožnata očala, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, je edini redni program v regiji, ki naslavlja potrebe LGBTQIA+ oseb. Poleg parade ponosa in drugih javnih dogodkov ustvarjajo delavnice, vsebine in vire za opolnomočenje lokalnih skupnosti LGBTQIA+. Aktivnosti organizirajo skozi vse leto, prav tako se je zmeraj možno priključiti njihovi prostovoljski ekipi.

Vir: Mladinski kulturni center Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

71086

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino