Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Dec. 2019

Podpišite nujni poziv Vladi RS na podnebnakriza.si

Podnebna kriza je tu. Nič novega ni več, če posamezni mesec doseže zgodovinsko rekordne temperature; iz leta v leto je svet bolj vroč, Slovenija pa se na letni ravni ogreva še hitreje kot preostali svet.

Evropski poslanci so na zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo o razglasitvi podnebnih in okoljskih izrednih razmer v Evropi in po svetu. Simbolična resolucija zahteva skladnost zakonodajnih predlogov s ciljem omejevanja globalnega segrevanja. V resoluciji, sprejeti pred konferenco ZN-a o podnebnih spremembah, ki ravnokar poteka v Madridu, evropski poslanci od Evropske komisije zahtevajo zagotovila, da bodo vsi relevantni zakonodajni in proračunski predlogi popolnoma skladni s ciljem omejitve globalnega segrevanja na manj kot 1,5 stopinje Celzija.

Zdaj je trenutek, ko se v Sloveniji sprejemajo ključni dokumenti na področju podnebne poti, ki jo bo naša država ubrala za zmanjševanje podnebnih sprememb. V postopku oblikovanja in sprejemanja so Nacionalni energetski in podnebni načrt, Dolgoročna podnebna strategija Slovenije in Zakon o podnebni politiki. V njih morajo biti zapisani ambiciozni in učinkoviti ukrepi, zato tudi v Sloveniji stopnjujemo pritisk!

236 slovenskih organizacij je podprlo Nujni poziv Vladi RS, da podnebne spremembe pripozna kot nacionalno krizo ter jih začne prioritetno in sistemsko obravnavati. Vse obstoječe podporne organizacije, ki prihajajo z najrazličnejših družbenih skupin in vključujejo nevladnike, podjetja, občine, šole in druge javne in zasebne organizacije in institucije, najdete na spletni strani https://podnebnakriza.siČe bi radi poziv podprli kot organizacija, jim to sporočite na info@podnebnakriza.si in pošljite logotip organizacije.

V decembru načrtujejo oddajo Nujnega poziva Vladi RS, v imenu vseh podpornih organizacij in podpisnikov poziva. Zato vas v ključnem trenutku pozivajo, da kot organizacija, posamezna podpisnica ali podpisnik podpišete Nujni poziv na podnebnakriza.si. Pridružite se stotim drugim organizacijam in tisočim posameznikov ter prispevajte k skupnim prizadevanjem slovenske civilne družbe za boljši jutri!

Vir: CNVOS in MSS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

68645

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino