Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Jun. 2021

Podpri parado, izobesi zastavo

Pred začetkom meseca ponosa na MKC Maribor tudi letos najavljajo akcijo »Podpri parado, izobesi zastavo«, s katero že tradicionalno pozivajo mariborsko in vseslovensko javnost, da v juniju izrazi solidarnost do skupnosti LGBTQIA+. V letu 2021 lahko s tem ponovno podprete tudi samo parado ponosa, ki se konec junija po dveh letih vrača v Maribor.

Mavrična zastava je prvič zaplapolala junija 1978 v San Franciscu. Zasnoval jo je Gilbert Baker kot odgovor na željo skupnosti po univerzalnem simbolu, ki bo pripomogel k njeni vidnosti. Prve, ročno zašite zastave je sestavljalo osem simboličnih barv, vsaka s svojim pomenom: roza (seks), rdeča (življenje), oranžna (zdravljenje), rumena (sonce), zelena (narava), turkizna (umetnost), indigo (harmonija) in vijolična (duhovnost). Kasneje se je rodila različica s šestimi barvnimi trakovi, ki jo poznamo še danes, ko predvsem v času junijskih obeležitev krasi marsikatero poslopje. 

Mavrična zastava pa ni zgolj priljubljen in privlačen motiv: predstavlja dolgo zgodovino skupnosti LGBTQIA+ in njihov boj za enakopravnost, ki še zdaleč ni gotov. Njena prepoznavnost je močno orodje za opolnomočenje LGBTQIA+ oseb po celem svetu in prav v času krize je solidarnost pomembna bolj kot kadarkoli prej. Ob pripravah na letošnjo parado in druge aktivnosti v okviru meseca ponosa vas organizacijska in prostovoljska ekipa Maribor skozi rožnata očala znova vabi, da javno izkažete svojo podporo skupnosti. 

Akciji se lahko pridružite posameznice_ki ter skupine, organizacije in podjetja s sedežem v Mariboru. Za sodelovanje je potrebno izpolniti spletni obrazec, kjer navedete svoje podatke ter označite, ali zastavo že imate. 

V primeru, da si zastavo želite izposoditi pri MKC Maribor, sta na voljo osebni prevzem (Ob železnici 16) ali dostava po dogovoru. Ko je zastava pri vas, jo je potrebno samo še izobesiti: vabimo vas, da to storite že v začetku meseca, predvsem pa naj plapola na dan parade, v soboto, 26. junija. Seveda pa ne pozabite poslati fotografije izobešene zastave na maribor-pride@mkc.si ali katerega od spletnih kanalov (stran Maribor Pride ali Maribor skozi rožnata očala na Facebooku in @maribor_pride na Instagramu). 

Rezervacije bomo sprejemale_i tudi po 1. juniju, a svetujemo, da si zastavo rezervirate čimprej, saj je število omejeno. Obrazec je že na voljo na tej povezavi.

Vsem sodelujočim se zahvaljujejo za podporo in želijo vesel mesec ponosa!
Več si lahko preberete tukaj
Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

62683

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino