Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Jul 2019

Poletni festivali: učinkovita platforma mladih za soustvarjanje družbene realnosti

V kaotičnem in stresnem tempu, vedno znova obstaja potreba po nečem kar prinaša pozitivo. Tako so nastali festivali, ki nam dajejo možnost, da pozabimo na večino skrbi in praznujemo pozitivno stran življenja.

Festivali so prostor mešanja različnih občinstev in ustvarjalcev, prostor druženja in po besedah Jerneja Škofa (ŠKUC), nasploh zelo »fajn in zabavna zadeva«. Mladi festivalski utrip soustvarjajo na mnogo načinov, bodisi z udeležbo ali aktivnim izvajanjem programskih vsebin. Festival Poleti v NUK tako nastaja izpod peres in glav skupine mladih, ki se v društvo Kud Arhiteka vključujejo v svojem prostem času in skupaj soustvarjajo programske sklope in rdečo nit festivala.

Festivali delujejo kot učinkovita platforma mladih za soustvarjanje družbene realnosti. V ŠKUCu mlade vključujejo na vseh področjih delovanja organizacije, tako v snovanju kot izvajanju programa. Jernej Škof, koordinator programa pravi: »To je tudi eno od naših poslanstev, vzpostavljanje razmer in pogojev v kateri se lahko mladi ustvarjalci, aktivisti, producenti in podobno vključijo v širšo kulturno in nasploh družbeno sfero. Mislim, da je ena od vrednosti našega programa in vključevanja mladih vanj, da mlade osebe obravnavamo enakovredno starejšim članom in članicam kulturnega centra.«

Praktično to pomeni, da so za programe odgovorni prav mladi sami. Omogočen jim je dostop do občinstev, sami pa razvijajo nova občinstva ter gradijo na delu prejšnjih generacij. »Nasploh v ŠKUCu deluje kar nekaj različnih generacij, mladi pa se vključujejo v že obstoječe projekte, kot so ljubljanski festival LGBT filma, v organizacijo koncertov, razvijanje vizualnih umetnosti, ustvarjajanje različne zvrsti gledališča, gostovanja v tujini, mreženje z drugimi kulturnimi in aktivističnimi organizacijami in podobno. Nekateri pa v društvo prinašajo popolnoma nove projekte in programe. Prav to mešanje generacij, vpetost mladih v vse segmenta ŠKUCa in naklonjenost članov alternativni kulturi je tisto, kar mladim v ŠKUCu daje dodano vrednost,« doda Škof.

Prvi koraki v ŠKUCu so običajno skozi možnosti prostovoljnega dela ali različnih programskih sklopov namenjenih prav mladim, ki jih izvaja mladinska redakcija. Po Škofovih izkušnjah so festivali malo težji nivo organizacije, saj zahtevajo poleg rednega dela še večji angažma organizatorjev. Tak primer je zagotovo bližajoči se festival Dobimo se pred ŠKUCem, ki bo v devetih dneh postregel z 47 različnimi dogodki, koncerti, predstavami, tržnicami mladih oblikovalcev. Seveda taki dogodki, poleg dogodkov, ki jih v istem času pripravljajo še druge redakcije, predstavlja velik zalogaj.

Organizacija in izvedba festivala sta vsekakor svojevrsten izziv za ekipo. Po besedah Mojce Ojstrež Kogovšek (Poleti v NUK) se organizacijski ekipi vsako leto pri sami izvedbi pridružijo tudi prostovoljci. V večini gre za študente, ki vrednost prepoznavajo v pridobivanju izkušenj, študijske prakse ali pa kot referenco za zaposlitev. »Veseli nas, da smo že marsikomu lahko pomagali do željene zaposlitve. Poleg tega pa je poletno delo v katerem uživaš in spoznavaš nove ljudi vedno dobrodošla pozitivna izkušnja«, dodaja Mojca.

Letošnje poletje ponuja bogato izbiro rajanja na festivalih, v večini slovenskih mest je dogajanje namreč pestro, razigrano in raznoliko. Uredili smo nabor nekaterih festivalov, ki se jih lahko udeležite in si z njimi popestrite dolge poletne dni in večere.

Festival Okarina (Bled)

Največji slovenski festival etno glasbe letos stopa v predjubilejno 29. izvedbo. Od 23. julija do 3. avgusta se bo na Bledu zvrstilo 12 vrhunskih glasbenih skupin in posameznikov z vseh koncev sveta. Vsi koncerti so brezplačni! 

Kunigunda (Velenje)

Alternativna kultura išče svoj prostor pod soncem že od 1998 in predstavlja medij za predstavitev nekonvencionalnih in bolj ali manj neodvisnih kulturno-umetniških praks. Festival mladih kultur Kunigunda je največji projekt Mladinskega centra Velenje, organizirajo pa ga v tesnem sodelovanju z mladimi. Letos poteka od 16.-31. avgusta. Preverite program, saj obljubljajo noro srčno-kozmično avanturo! 

Castle festival (Fara-Kostel)

Castle med 31.julijem in 4. avgustom ponuja kampiranje ob reki Kolpi in je ekološko usmerjen. Program poteka na treh odrih in poleg glasbe ponuja tudi gledališke predstave in monokomedije. 

Poletje v NUK (Ljubljana)

Atrij Plečnikove palače znanja umetnikom tradicionalno nudi zatočišče pred poletno vročino in ga lahko z lahkoto uvrstimo med zanimivejša kulturna prizorišča Ljubljane. Festival je gnezdo, v katerem je malo vsega, a veliko pristnega. S tem namenom so ustvarjalci letošnjega programa poskrbeli, da se za vsak okus najde prava mera kulturnega navdiha. Zanimivi večeri se obetajo tako na glasbenem kot gledališkem področju. Program je pester in izkušnja traja vse od 29. do 20. julija. 

Festivali mladim ponujajo vpetost in možnost (so)ustvarjanja sodobnih oblik umetnosti, kulture in aktivistični angažma do širše družbe. So lepilo življenja, praznovanje izražanja in prostor soustvarjanja – ne le poleti. Obeta se bogata festivalska jesen. Med vsemi prihajajočimi dogodki letos jih je težko samo nekaj izpostaviti. Eden vidnejših dogodkov bo 35. festival LGBT filma, ki je tudi najstarejši LGBT filmski festival v Evropi. Na glasbenem področju bo to zagotovo koncert Lebanon Hanover. V jeseni pa v ŠKUCu odpirajo poziv mladim umetnikom za sodelovanje na Bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja, ki bo leta 2020 v San Marinu.  

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: ŠKUC 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

80971

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 400 57 90, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino