Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Jun. 2021

Pomladni dogodek

Razvojni projekt ASPI-Dic deluje pod okriljem Društva ASPI, katerega člani so osebe z motnjo avtističnega spektra (MAS). Prostor za izvajanje aktivnosti je skupina, ki je nosilka projekta, dobila v Dijaškem domu Ivan Cankar (DIC) v Ljubljani. Po letu dni delovanja so prvi rezultati že tukaj. Del dejavnosti je bil predstavljen na Pomladnem nastopu, ki je potekal 28. maja v Galeriji DIC.

Prvotno je bil dogodek mišljen kot premiera filma, ki je lani poleti nastal v koprodukciji Društva ASPI, KUD Pozitiv in DIC-a, a se je program, ki naj bi premiero samo spremljal, čez zimo razširil v zaokroženo celoto. Ta je vabljenemu občinstvu ponudila glasbene točke, samostojni plesni nastop ter filmski dogodek s pogovorom z ustvarjalci.

Projektno skupino, ki pod imenom ASPI-Dic ob petkih v prostorih DIC-a izvaja kreativne, športne in družabne aktivnosti, sestavljajo mlade osebe z diagnozo Aspergerjev sindrom ter njihovi svojci in prijatelji. V duhu inkluzije, ki plemeniti tako delovanje KUD Pozitiv, Zavoda Maja Weiss in Dica kot projekta ASPI-Dic, se jim je pridružilo nekaj t. i. nevrotipičnih sodelavcev, pripravljenih sprejeti izziv sodelovanja z drugačnimi, in prvi izdelek te posrečene kombinacije dveh svetov, ki najbrž sploh ne bi smela biti ločena, je film Detektiv, zdravnik in gospodična režiserke Maje Weiss in asistenta Augusta Braatza. Film je kratek, trije mladi ljudje pa se v njem predstavijo tako, da tisti, ki ničesar ne vedo o Aspergerjevem sindromu, zaslutijo najgloblje stiske in strahove aspijev, hkrati pa spoznajo tudi njihovo igrivo, ustvarjalno in vedro plat. Film je delno dokumentarni, delno igrani, kar pomeni, da so glavni junaki, Jan, Orlando in Klara, odkrito spregovorili o svojih izkušnjah v vsakodnevnem življenju, obenem pa so pokazali tudi nemajhen igralski talent, saj so se znali dobro vživeti tudi v igrane vloge detektiva, zdravnika in gospodične.

Film je medtem že sodeloval na REHA dnevih 2020 ter na mednarodnem festivalu kratkih videov S-Factor,  na ogled je tudi študentom Pedagoške fakultete kot del strokovnega gradiva, svojo prvo in res pravo ljubljansko premiero pa je doživel na Pomladnem nastopu. Projekciji je sledil pogovor z ustvarjalci, ki so že napovedali nov film. Poleg filmske ekipe so se na Pomladnem nastopu predstavila še tri dekleta: Tina, Sara in Larissa. Prvi dve z glasbenimi nastopi, slednja pa s samostojno plesno točko. Omeniti je potrebno, da je za osebe z MAS pogosta telesna nerodnost. In ravno s tem predsodkom se spoprijema Larissa, ki je sama poskrbela tako za koreografijo kot za plesno izvedbo točke Jordan gre v podhod. Skozi ples je izrazila lastno življenjsko izkušnjo soočanja s pastmi in nevarnostmi urbanega življenja, ki običajno mladim ponuja predvsem obilo zabave, druženja in priložnosti za odraščanje, osebi z MAS pa je vsakršna oblika druženja poleg prej naštetega tudi zahteven izziv socializacije, izpostavljenosti v okolju, kjer nisi razumljen, ter zahtevno soočanje z občutkom, da si drugačen. Prav to slednje, drugačnost, se v družbi še zmeraj doživlja kot razlog za stigmo. 

Pomladni nastop je dokazal, da ima projekt ASPI-Dic resen namen poseganja na področja, ki veljajo za zelo zahtevna za osebe z MAS. Hkrati pa rezultati delovanja tega razvojnega projekta kažejo, da so prav to dejavnosti, kjer se aspijem odpira veliko možnosti, tudi terapevtskih in samoterapevtskih.

Projekta skupina je s svojim delom šele začela, na prvi predstavitvi, katere se je udeležilo tudi veliko povabljenih iz Dica, pa so že stekli pogovori o novih oblikah sodelovanja. Delo projektne skupine ASPI-Dic se torej jeseni zagotovo nadaljuje, saj jim KUD Pozitiv in Dic vrata puščata odprta na stežaj. 

Vir: Dijaški dom Ivana Cankarja in Društvo ASPI

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

71399

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino