Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Dec. 2018

Posvet pri predsedniku "o svobodi govora in sovražnem govoru"

"Menim, da je sovražni govor zloraba svobode govora," je predsednik RS Borut Pahor zapisal v vabilu na posvet "o svobodi govora in sovražnem govoru", ki je v četrtek, 13. decembra 2018, potekal v veliki dvorani predsedniške palače.

Predsednik Borut Pahor je v začetku poudaril, da je  "svoboda govora temeljna demokratična pravica",  in pojasnil, da se je za posvet odločil, ker v naši zakonodaji niso dovolj jasnih mej svobode govora in, ali in kako sankcionirati sovražni govor.

Na posvet je povabil 16 sogovornikov, med katerimi je bilo več  priznanih in uglednih strokovnjakov ter drugih vidnih predstavnikov nevladnih organizacij, države, medijev in sodstva ter simpatizerjev tako levega kot desnega političnega pola. Dogodku pa je prisostvovalo tudi več mladih, ki so se posveta udeležili na povabilo predsednika države RS.

Celoten posvet si lahko ogledaš tukaj

Namen tovrstnih posvetov je izmenjava različnih mnenj, soočanje civilne družbe in politike in iskanje dolgoročno sprejemljivih oziroma najbolj primernih odločitev za Slovenijo. Čeprav posvet "o svobodi govora in sovražnemu govoru" ni prinesel jasnega odgovora, kje so meje svobode govora, so sogovorniki delili prepričanje, da je svoboda govora temeljna demokratična pravica. Kljub različnim pogledom na definicijo sovražnega govora in na vprašanje, ali in kako ga sankcionirati pa  je bila razprava zelo kulturna. "Kar daje vedeti, da se je mogoče tudi o zelo različnih pogledih pogovarjati na spoštljiv način." je posvet zaključil predsednik države Borut Pahor.

Sovražni govor in vse, kar iz njega izhaja, je problem celotne slovenske družbe, česar se zaveda tudi mladinski sektor v Sloveniji, kjer mladinske organizacije in druge organizacije za mlade,  z aktivnostmi in kampanjami predvsem ozaveščajo in opozarjajo mlade na nevaren družben pojav sovražnega govora.

Na Uradu RS za mladino pripravljajo v začetku leta 2019 izid v slovenščino prevedene knjige z naslovom We Can, (Ukrepanje proti sovražnemu govoru s protipropagando in z alternativnim diskurzom), ki jo je izdal Svet Evrope na temo sovražnega govora oziroma v okviru kampanje No Hate Speech (Proti sovražneu govoru)., ki jo je v Sloveniji vodil Mladinski svet Slovenije.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

22798

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino