Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Dec. 2021

Seja Sveta Vlade RS za mladino

V sredo, 15. decembra, je potekala konstitutivna in prva redna seja Sveta Vlade RS za mladino v novi sestavi za obdobje 2021 – 2025, ki jo je vodila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec. Na začetku seje so vsa resorna ministrstva predstavila predloge ukrepov in stanje mladih glede na raziskavo Mladina 2020. Člani Sveta Vlade RS za mladino so se dogovorili o strukturi delovne skupine za pripravo Nacionalnega programa za mladino, ki se bo začel pripravljati v naslednjem letu in v kateraga pripravo bodo vključeni tudi mladi in organizacije mladinskega sektorja. 

Direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores je predstavila aktualne aktivnosti s področja predsedovanja Slovenije Svetu EU, in sicer da so ministri na zasedanju Sveta EU za mladino sprejeli resolucijo o rezultatih 8. cikla mladinskega dialoga EU ter resolucijo Sveta o delovnem načrtu za strategijo EU za mlade 2022–2024.

Sprejet je bil tudi dokument o državljanskih prostorih, ki med drugim opredeljuje, da so za mlade fizični prostori pomembni, ki se širijo tudi v digitalne prostore, pri čemer je pomembno zavedanje varnosti in preprečevanje sovražnega govora.

Ob tem je Sara Širnik iz Mladinskega sveta Slovenije predstavila  celotno resolucijo  8. cikla mladinskega dialoga ter njegove zaključke. Ob tem so mladi v sklupu zaključkov 9. mladinskega cilja Prostor in participacija za vse pokazali, da si želijo biti bolj vključeni v družbene in odločevalske procese in da pogrešajo več dialoga z odločevalci.

Miha Zupančič, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, je v zadnji točki seje prisotne opomnil, da so bili mladi tisti, ki so med pandemijo COVID-19 največ izgubili in da zapiranje fakultet in drugih izobraževalnih ustanov ne sme biti prioriteta pri zajezitvi epidemije. Prav tako je opomnil, da se pri izplačevanju solidarnostnega dodatka naj ne pozabi na mlade.

Vir: uredništvo

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

66618

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino