Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Jun. 2021

Potujmo okolju prijazno

Popotniški snep v organizaciji Popotniškega združenja Slovenije

V četrtek, 27. maja, je Popotniško združenje Slovenije skupaj z MKC Maribor/Mladi Maribor že četrtič organiziralo popotniško serijo, imenovano Popotniški snep. Ta je bil še toliko bolj poseben, saj je potekal v okviru Evropskega tedna mladih 2021. Tema tokratnega snepa je bila: Potujmo okolju prijazno.

Pri Popotniškem snepu gre za to, da se vsak drugi četrtek predstavi druga tema turizma. Tokrat sta se o trajnostnem turizmu preko Facebook strani Popotniškega združenja razgovorila dva naša prostovoljca, moderator Tilen Nipič in Alenka Kastelic, tokratna gostja. Glavna cilja snepa sta bila predstaviti trajnostni turizem, in s tem trajnost kot eno izmed glavnih tem tokratnega Evropskega tedna mladih, ter podati nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko mladi potujejo trajnostno. Alenka je predstavila, da je zelo pomembno obnašanje turistov, spoštovanje kulture domačinov in okolja ter podpiranje lokalnega gospodarstva. Opozorila je na nevarnosti masovnega turizma, ki je velik onesnaževalec okolja, zaradi njega pa se denar steka stran od lokalnih skupnosti. Primer takega turizma so velika letovišča in križarke. Na drugi strani priljubljenost vsega, kar je povezano z ekoturizmom, raste slikovito, zato moramo paziti, da se ne ujamemo v zeleno zavajanje. Alenka je podala tudi nekaj predlogov za trajnostno mobilnost in kot najboljši način prevoza predlagala vlak. Posebej je predstavila turizem v gorskih in morskih krajih ter nam povedala, na kaj moramo biti pozorni kot turisti. Preživela je osem mesecev kot prostovoljka v programu Evropske solidarnostne enote na Islandiji, in sicer pri organizaciji HI Islandija, kjer je raziskovala tamkajšnje hostle in promovirala trajnostni turizem. Drugi del je bil tako namenjen predstavitvi njene izkušnje in njenemu tamkajšnjemu delu. Predstavila je rešitve tamkajšnjih hostlov za delovanje, ki bi bilo do okolja in lokalne skupnosti čim bolj prijazno. Povedala je tudi nekaj o svojih popotniških dogodivščinah po Islandiji. Udeleženci so imeli ves čas dogodka priložnost postavljati vprašanja in gostja je nanje z veseljem odgovarjala. Posnetek oddaje si lahko ogledate na Facebook profilu Popotniškega združenja Slovenije.

V tokratnem popotniškem snepu je bil v okviru teme Evropskega tedna mladih – Naša prihodnost je v naših rokah – med drugim predstavljen tudi program Evropske solidarnostne enote. Program mladim ponuja odlično priložnost za pridobivanje novih kompetenc v tujini in spoznavanje novih kultur. Kaj še čakate? Čas je za prijavo in nepozabno izkušnjo.

Vir: Popotniško združenje Slovenije 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

64118

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino