Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Nov. 2021

Priročnik o participativnem proračunu v mladinskih centrih

Zavod Nefiks, Mladinski center Vič in Stičišče Središče so tokrat združili moči in ustvarili novo publikacijo o participativnem proračunu ter njegovi uvedbi v mladinski center.

Pojem participativni proračun ni nov, po navadi pa ga povezujemo z občinami. Predstavlja sistem razporejanja dela proračunskega denarja, tako da pri odločanju o njegovi porabi sodelujejo prebivalci_ke občine.

Nives Felić, mladinska delavka in ena izmed avtoric priročnika, je kot prva koordinatorka Mladinskega centra Vič razmišljala predvsem o tem, kako povečati vključenost mladih in kaj jim ponuditi. Tako je nastala ideja, da bi participativni proračun uvedli tudi v mladinski center kot aktivnost, kjer bi mladi podali predloge ter odločali o tem, kako porabiti določen znesek in s tem izboljšali delovanje mladinskega centra in kakovost preživljanja prostega časa v njem.

Zavod Nefiks je imel že kar nekaj izkušenj z izpeljavo participativnega proračuna na občinski ravni, zato je bilo potrebno potek le prilagoditi drugemu okolju. Kljub težavam z epidemijo Covid-19 se je participativni proračun izvedel, rezultati pa so presegli vsa pričakovanja, saj je mladim takšna oblika aktivne vključenosti veliko pomenila. Postopek se je ohranil in bo v Mladinskem centru Vič zagotovo ponovljen tudi prihodnje leto.

Priročnik je bil ustvarjen predvsem zaradi naše želje, da bi podobne zgodbe zaživele tudi v drugih mladinskih centrih, zato lepo vabljeni k branju. Naj priročnik služi pri vpeljavi postopka participativnega proračuna tudi v vaš mladinski center.

Dostopen je na naslednji spletni strani.

Idejo uvajanja participativnega proračuna in prenos na raven mladinskega centra bo ena od avtoric, Nives Felić, predstavljala tudi na letošnjem InterCity Youth conference 2021, s temo Participacija 3.0. Konferenca bo potekala od 30. novembra do 2. decembra v Ljubljani. V sklopu dogajanja na konferenci pa se boste lahko odpravili tudi na študijski obisk v prostore Mladinskega centra Vič. Več o programu lahko preberete na povezavi.

Če bi želeli prakso uvajanja participativnega proračuna preizkusiti tudi v vašem mladinskem centru in imate pri tem vprašanje, vam pri Zavodu Nefiks z veseljem pomagajo. Dosegljivi so na kontaktu nefiks@nefiks.si.

Vir: Mladinski center Vič

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

94466

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino