Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Feb. 2022

Pust 2022

Letos se bomo v pustne maškare oblekli na pustni vikend, 26. in 27. februarja ter na pustni torek, 1. marca 2022; pustni čas se namreč vsako leto spreminja glede na veliko noč – pustna nedelja je tako nedelja sedem tednov pred veliko nočjo, ki jo letos praznujemo v nedeljo, 17. aprila.

Začetki pusta so poganski in segajo v predkrščansko dobo, praznovanje pa se je kljub uporom cerkve nadaljevalo tudi po pokristjanjevanju. Povezujemo ga s preganjanjem zime in začetkom pomladi, pri Rimljanih pa naj bi bil del novoletnega praznovanja. Izvor besede pust sicer nakazuje na povezavo s postom, saj naj bi beseda pust nastala iz besede mesopust, italijanskega izraza carneleva (kasneje carnevale), ki naj bi pomenil opustiti meso.

Pri nas so najbolj poznani pustni običaji Kurentovanje na Ptuju, Cerkljanski laufarji, Škoromati, Drežniški liki in pustni karneval v Cerknici.

Kurentovanje je največji slovenski pustni karneval. Gre za ljudski običaj, značilen za Ptuj in okolico, kjer kurentu odganjajo zimo plešoč v značilni opravi in z glasnim zvonjenjem od hiše do hiše. Kurentovo masko sestavljajo kožuhovinast plašč, prepasan z verigo z velikimi zvonci, naglavna maska z rogovi, okrašena s trakovi ali s perjem, z volnenimi nogavicami in temnimi čevlji na nogah ter ježevko (palico).

Laufarija je pustni običaj s Cerknega, ki se začne že s prvo nedeljo po novem letu, ko se prikaže prvi laufar (pustna maska), vse do pustne nedelje, ko se zberejo vsi laufarji - skupina 25 likov, ki predstavljajo značilnosti in slabosti posameznih skupin prebivalstva. Maske, ki so ročno izdelane, so lesene, ena izmed njih pa je iz kože.

Škoromati so najstarejše pustne maske v Sloveniji, značilne za območje Brkinov in Čičarije. Zanje so značilne ročno izdelane lesene maske s kapami iz ročno izdelanih papirnatih rož.

Drežniški pustni liki se delijo na »ta grde« in »ta lepe«, pri običaju pa sodelujejo samo neporočeni fantje, ki si lesene maske izdelujejo sami ter tako prenašajo živo kulturno dediščino iz roda v rod.

Borovo gostüvanje, značilno za Prekmurje, je pustna prireditev, ki jo organizirajo vaščani vasi, v kateri se v predpustnem času nihče ni poročil.

Če sami pustne maske še nimate, vam predlagamo, da si jo, namesto da bi jo kupili, izdelate sami. Na spletu lahko najdete veliko idej in postopkov za izdelovanje kostumov. Za izdelovanje kostuma lahko uporabite stara oblačila, rjuhe, odvečne kose blaga, … kakšen kos pa lahko najdete tudi v second hand trgovinah, in tako svoji kreativnosti date prosto pot. Namesto kupovanja novih si lahko si prijatelji kostume tudi izmenjate. Če pa vam poleg kostuma primanjkujejo tudi ideje, jih imamo mi nekaj:

  • Lik iz najljubšega filma/knjige
  • Modno obdobje iz prejšnjega stoletja (20., 50., 60., 70., 80. in 90 leta prejšnjega stoletja)
  • Znane umetnine (npr. Dekle z bisernim uhanom, Mona Lisa … )
  • Mitološka bitja
  • Zgodovinski liki

 

Veselo pustovanje in obilo krofov vam želi uredništvo Mlad.si!

Vir: Uredništvo Mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

25715

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino