Zabava in prosti čas

Razglasitev zmagovalcev JA nacionalnega tekmovanja 2021

10. 5. 2021 avtor: Uredništvo

Razglasili so Podjetje leta 2021, ki so ga izbrali na tekmovanju JA nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje 2021. Prvo mesto na tekmovanju in vozovnico za evropsko tekmovanje COYC 2021 si je prislužilo podjetje OPS d.d., ki ga vodita dijaka Jakob Sadar in Filip Drofenik iz šolskega centra Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije pod mentorstvom prof. Matjaža Cizeja. 

Zmagovalci tekmovanja so se v čertek, 6. 5. 2021 dodatno predsatvljali članom žirije na intervjujih. Na njih so člane žirije prepričali s »pitchem« in dodatnimi pojasnitvami. V kolikor bi želeli lahko podrobneje spoznate vse letošje tekmovalce, saj so v ponedeljek, 3. 5. 2021 odprli spletno tržnico, kjer so vsa dijaška podjetja predstavljena. 

Razglasitev si lahko ogledate na njihovem youtube kanalu. Več informacij je dosegljivo tudi na njihovi spletni strani in v objavljeni novici Imamo podjetje leta. 

Finale tekmovanja so izvedli v petek, 7. 5. 2021, kjer so razglasili letošnje nagrajence. Izredno veseli so, da vam lahko sporočio, da je častni pokrovitelj tekmovanja predsednik Rebublike Slovenije g. Borut Pahor. Prav tako je dogodek podprl Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravko Počivalšek in direktor Urada za RS za intelektualno lastnino dr. Vojko Toman, ki sta dijake in učitelje spodbudila tudi s kratkim nagovorom. V letošnjem le so že drugo leto vključeni v projekt Skills for the Future v partnerstvu z EIT Raw Material in JA Europe, preko katerega dijake dodatno izobražujejo dijake in profesorje s področja krožnega gospodarstva in surovin ter jih spodbujajo k ustanovitvi podjetij na omenjeno tematiko. S tem namenom je na razglasitvi sodeloval tudi g. Alberto Terezi, koordinator projekta, ki je poudaril pomen izvajanja omenjenega projekta.   

V začetku šolskega leta se je projektu pridružilo 23 šol in 42 učiteljev, kjer so vključili 451 dijakov. Ti so ustanovili kar 86 dijaških podjetij. Na tekmovanje se je prijavilo 63 dijaških podjetij (304 dijakov) iz 18 srednjih šol, kjer jih je mentoriralo 35 učiteljev. Kljub izredno pestremu letu in zahtevnejšemu delu na daljavo se je v letošnjem letu programu pridružilo še več dijakov kot v lanskem šolskem letu, kar smatrajo za izjemen uspeh. 

Želijo poudariti, da je program Moje podjetje izvajan preko celotnega sveta od leta 1919, kjer dijake učijo podjetništva, jih pripravljajo na vstop na trg dela in jih finančno opisemnijo. V programu sodeluje več kot 10 miljonov mladih po celem svetu in del tega so deležn tudi slovenski dijaki. Ključ njihovega programa temelji na delu preko učenja. Na ta način se imajo dijaki priložnost osvojiti veliko podjetnih komepetenc, saj izdelajo svoje izdelke ali pripravijo storitve ter jih tudi začnejo tržiti.