Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 Jan. 2020

Razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za šolsko leto 2020/21 je zunaj

Ministrstvo za izobraževanje, zananost in šport je na svoji spletni strani objavilo razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2020/21. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 18.053 učencev in učenk (lani 17.684), ki bodo lahko kandidirali na skupno 23.782 (lani 23.756) vpisnih mest na srednjih šolah.

Poleg mest, namenjenih učencem, šole razpisujejo še mesta za programe poklicno-tehniškega izobraževanja (PTI), poklicne tečaje (PT) in maturitetni tečaj (MT), po katerih se izobražujejo dijaki, ki so že pridobili določen poklic, vendar želijo svoje izobraževanje še nadgraditi, ali pa želijo pristopiti k opravljanju splošne mature.

Odprte so prijave za:

Učenci osnovnih šol oz. kandidati, ki se za vpis v 1. letnik programov nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja in gimnazij prijavljajo prvič, morajo prijavnico oddati najkasneje do 2. aprila 2020.

Kandidati, ki želijo v šolskem letu 2020/2021 bivati v dijaškem domu, bodo morali do 2. aprila 2020 dijaškemu domu, za katerega so se odločili, poslati izpolnjeno prijavnico za sprejem v dijaški dom, ki bo na voljo v dijaških domovih ter na spletnih straneh portala gov.si in e-uprava.

Novi programi v šolskem letu 2020/2021:

  • na Biotehniškem izobraževalnem centru Naklo se bo začel izvajati nov program Mehanik kmetijskih in delovnih strojev,
  • na Ekonomski in trgovski šoli Brežice se bosta začela izvajati nova programa Bolničar – negovalec in Zdravstvena nega,
  • na Gimnaziji Ptuj se bosta v okviru enega, kombiniranega oddelka začela izvajati nova programa Umetniška gimnazija – likovna smer in Umetniška gimnazija – smer gledališče in film.

Vajeništvo tudi v 2020/2021

Tudi v šolskem letu 2020/2021 se bodo lahko dijaki v nekaterih izobraževalnih programih na nekaterih šolah izobraževali v vajeniški obliki. Vajeniška mreža ostaja enaka kot v tekočem šolskem letu 2019/2020.

Informativni dnevi

Vse srednje šole bodo organizirale informativni dan, na katerem bodo učenci lahko dobili podrobnejša pojasnila o vpisu in izobraževanju ter druge informacije. Informativna dneva bosta v petek, 14. februarja 2020, ob 9. in 15. uri, ter v soboto, 15. februarja 2020, ob 9. uri.

Vso potrebno razpisno dokumentacijo, informacije o načinu oddaje vlog in informacije o informativnih dneh najdete na tej strani, način oddaje prijavnic pa so opisani tudi na strani eUprave tukaj.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

64144

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino