Kultura

Razstava mladih v Ulični galeriji na Vegovi / Narava : Vesolje

14. 3. 2022 avtor: Mladi zmaji

V ponedeljek, 28. 2. 2022, so Mladi zmaji otvorili novo in hkrati zadnjo razstavo v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi ulici. Cikel Odnos se je odvrtel do konca, tokrat v vrtincu odnosa med Naravo in Vesoljem.

Po teoriji prapoka sta se prostor in čas pojavila skupaj pred 13,799±0,021 milijardami leti. Praksa mladinskega dela pa razkriva, da se prostor in čas pojavita, ko se parkira Ljuba in Drago.

Najzgodnejše znanstvene modele vesolja so razvili stari Grki in indijski filozofi. Najbolj sveže kreativne modele pa so razvili mladi, obetavni umetniki in svoja dela razstavili sredi ulice. Z zvezdnim prahom! Skozi prizmo mladostne energije povezava med Naravo in Vesoljem seže dlje od gospoda Newtona in tistega usodnega jabolka. Predstavile so se še zadnje tri zmagovalke natečaja Odnos.

Kaja Čevnik / Z roko v roki / “Ko pomislim na naravo in vesolje, to vidim kot nekaj, kar je eno, ne kot nekaj ločenega – gresta z roko v roki. Vse je povezano narava, vesolje in ljudje.”

Žoel Kastelic Rojstvo kita / Delo sestavlja 9 linorezov, ki so 3×3 umeščeni v prostor Ulične galerije. Serija linorezov predstavlja plavanje kita v orbiti, okoli katerega se gibljejo in deformirajo najrazličnejše organske oblike, ki zapolnjujejo celoten prostor okoli kita. Linorezi predstavljajo povezavo med morjem in vesoljem. Oba sta polna še neraziskanih, odkritih in zanimivih stvari.

Mia Zaletel Duša / Avtorica je želela ohraniti podobo Zemlje in položaja, v katerem se prične življenje na njej. Iz sredine žari svetloba, ki predstavlja drobec Vesolja, ki se nahaja v vsem na Zemlji. Vse ostalo je prišlo iz nje samo od sebe.

Dela na Vegovi bodo na ogled do 25. marca.