Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Jul. 2021

Rezultati ankete o prekarnosti

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so lani pripravili anketo o prekarnosti, s katero so želeli ovrednotiti aktualno stanje in položaj prekark in prekarcev v Sloveniji v času epidemije koronavirusa. Zanimali so jih izzivi prekarnosti in doživljanje dela, delovnih pogojev in razmer s strani prekarcev in prekark v nastali situaciji.

Predstavljajo rezultate njihove ankete v dveh delih. V prvem delu navajajo rezultate za celoten vzorec, v drugem delu pa zgolj za vzorec mladih do 29. leta starosti. V vzorec je bilo vključenih 148 posameznikov.

Najbolj pogosta netipična oblika dela, ki so jo udeleženci ankete opravljali, je avtorska pogodba, sledi ji pogodba za določen čas. Ostali odgovori so s.p., delo na črno, podjemne pogodbe, skrajšan delovni čas, drugo in agencijsko delo. Med mladimi je najbolj pogosta oblika dela bila delo na črno, sledila je avtorska pogodba, pogodba za določen čas, s.p., skrajšan delovni čas, drugo, podjemna pogodba.

Udeležence trenutno najbolj skrbi nezadosten dohodek, temu sledi zaposlitvena negotovost, zdravje in brezposelnost. Najbolj pa so se nagibali k UTD-ju, plačani bolniški za netipične oblike dela in nižjim življenjskim stroškom kot korakom ven iz negotovosti.

Vir: Gibanje za dostojno delo in socialno družbo 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

47836

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino