Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Jun. 2021

Samotestiranje je dejanje medgeneracijske solidarnosti

24. maja se je v Srednjih šolah začelo samotestiranje dijakov in dijakinj, ki je predvideno vsakih sedem dni. Dijakom pripada en test tedensko, torejpet testov na mesec. Prostovoljno se samotestirajo dijaki, ki niso preboleli covida-19, tisti, pri katerih je od okužbe minilo več kot šest mesecev in tisti, ki niso bili cepljeni.

V uredništvu mlad.si smo dve dijakinji in dijaka z Gimnazije Celje – Center povprašali zakaj so se odločili za samotestiranje in kakšna je njihova izkušnja.

Maja Ermenc, 3. letnik

»Za samotestiranje sem se odločila, ker se mi zdi to pravilno in odgovorno ravnanje, saj če se testirajo profesorji, je prav, da se tudi mi.
Za Covid19 smo zboleli vsi družinski člani in oblika prebolevanja ni bila najlažja. Tudi to je pripomoglo, da se odločim za samotestiranje, saj se okužba širi neverjetno hitro, predvsem pa je precej zahrbtna in lahko pusti posledice. Meni se kratkotrajen spomin in koncentracija še po pol leta od okužbe nista popolnoma povrnila.
S samotestiranjem lahko vsaj malo zaustavimo širitev okužbe in s tem pripomoremo, da se v prihodnje pouk izvaja v šoli, saj smo z delom od doma izgubili največ ravno mi mladi, ki nas kar kmalu čaka matura in si želimo zopet maturantskih plesov in maturantskih izletov.
Sam postopek testiranja ni ne boleč, ne zamuden, vsekakor pa je preprosteje, da se testiramo sami doma, saj lahko tako preprečimo širjenje okužb in s tem zavarujemo sebe, družinske člane, prijatelje in vse ostale okoli sebe.«

Anže Finkšt, 2. letnik

»Za samotestiranje sem se odločil, saj sem želel preveriti kako po mojih 6 mesecih, ko mi je poteklo potrdilo o prebolelosti kaže z virusom. Na srečo sem zaenkrat bil negativen. Samotestiranje ni nič težkega, le malo nerodno je, če to opravljaš sam, zato mi ponavadi bris vzame kdo izmed družinskih članov. Vesel sem da smo dobili to možnost, saj lahko tako opazujemo in spremljamo svoje zdravje v zvezi s korona virusom.«

Gaja Pekošak, 3. letnik

»Za samotestiranje sem se odločila iz preventive, ker se mi zdi, da je to dober način, da smo še bolj previdni. Za okužbo lahko izvemo, še preden začnemo kazati znake, pa še ceneje je, kot pa hitri testi :). Fizična izkušnja je seveda nekoliko neprijetna, ampak če je človek dovolj previden, ne traja dlje, kot nekaj sekund.«

Pogoj za samotestiranje doma je, da se dijak počuti zdrav, da je brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Ob bolezenskih znakih mora dijak oziroma morajo starši poklicati v ambulanto osebnega zdravnika, ki otroka napoti v izolacijo in preda nadaljnja navodila. Ob pozitivnem rezultatu testa dijak ali starši obvestijo izbranega osebnega zdravnika, ki dijaka oziroma učenca naroči na PCR-testiranje. Dijak  počaka na izvid PCR-testiranja doma, v samoizolaciji – ne sme torej zapuščati doma in omejiti mora stike z drugimi osebami. Če je PCR-test pozitiven, dijak oziroma starši obvestijo šolo in dijakovega osebnega zdravnika. Če je PCR-test negativen, dijak nadaljuje proces izobraževanja oziroma pouka.

Več informacij in navodila  samotestiranja lahko preberete tukaj.

Na Ministrstvu za zdravje pa so pripravili tudi video z navodili samotestiranja.

Vir: Ministrstvo za zdravje in uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

82964

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino