Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Nov. 2021

SKAVTSKA JESEN 2021

Rdeča nit letošnjega državnega srečanja skavtskih voditeljev je bila Na zdravje! Iz celotne Slovenije so se voditelji zbrali v Celju, kjer jih je pozdravilo tudi sramežljivo sonce. Mesto so obarvali s preko 400 skavtskimi ruticami in čeprav so se razdeljeni na mehurčke izogibali fizičnemu stiku, se je v zraku čutil močan duh skavtske povezanosti.

Poudarek je bil predvsem na povezovanju znotraj lokalnih skupin, na nabiranju moči in motivacije za novo leto ter pridobivanju znanja z različnih področij zdravja. Udeleženci so imeli na voljo osem delavnic, na katerih so med drugim podrobneje spoznali korenine združenja in odkrivali svoje osebne vrednote, pretresli svoj odnos do bližnjega in Boga. Naučili so se različnih metod komunikacije ter okrepili to pomembno veščino. Obnovili so tudi osnove prve pomoči in oživljanja otrok in odraslih. V sklopu duševnega zdravja so s psihoterapevtko govorili o zasvojenosti z digitalno tehnologijo – kdaj je uporaba lahko problematična in kako pristopiti k tej vse pogostejši problematiki. Na delavnicah so se tudi razgibali, dobili sveže ideje za aktivne odmore, jutranjo telovadbo in spoznali, kako pomembno je načrtno vključevanje gibanja v redna srečanja. Potekala je tudi predstavitev novega priročnika za zdrave tabore, ki bo odslej na voljo tako skavtskim voditeljem, kot tudi drugim organizacijam, ki prirejajo podobne večdnevne dogodke.

Tekom dneva je po Celju potekala tudi motivacijska dejavnost, t.i. 'velika igra' po vzoru Journey to the end of the night. Skupina je dobila vlogo iskalca ali lovilca in se je med igro po mestu gibala kot eno. Cilj iskalcev je bil, da po Celju najde čim več kontrolnih točk, cilj lovilcev pa je verjetno jasen – loviti iskalce! Vsakič, ko je bila skupina ujeta, je morala predati lovilcu enega izmed kuponov. Te so iskalci lahko pridobili na kontrolnih točkah, ki so predstavljale varno zatočišče pred lovilci. Na ta način so udeleženci dobro spoznali mesto, se srečali s sovoditelji iz celotne Slovenije in pri tem nabrali kar nekaj kilometrov.

Vsi udeleženci in organizatorji smo bili izjemno veseli, da se je toliko dobro energije spet nabralo na enem kupu. Dokazali smo, da je tudi z upoštevanjem vseh omejitev možno izvesti tako velik dogodek, čeprav ni majhen zalogaj. Predvsem pa smo z voditelji vred vsi ponovno začutili, kaj pomeni pristen stik v živo. Kljub vsej uporabnosti tehnologije ga ne more ga nadomestiti noben ekran ali telefonski klic. Zato z veseljem in iznajdljivostjo krmarimo med odgovornostjo in navihanostjo in se veselimo dne, ko se bomo spet lahko čisto vsi nagnetli skupaj. Zahvala in pohvala vsem voditeljem, ki to počnejo vsak dan!

Delavnice o zdravju so bile izvedene v sklopu projekta Izzivaj – uživaj, ki ga Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov izvaja v letih 2020 – 2022. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Vir: ZDRUŽENJE SLOVENSKIH KATOLIŠKIH SKAVTINJ IN SKAVTOV

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

79724

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino