Zabava in prosti čas

Slovenski dijaki naravoslovci zopet navdušili

4. 5. 2021 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Na mednarodnem srečanju mladih znanstvenikov s področja naravoslovnih znanosti so si priborili tri srebrna in eno bronasto priznanje

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je med 23. in 26. aprilom iz Beograda na daljavo potekalo tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti – The International Conference of Young Scientists (ICYS). Tekmovanje ICYS je individualno tekmovanje dijakov naravoslovcev, starih od 14 do 19 let. Letos ga je organiziral Regionalni center za talente Beograd II, potekalo pa je že sedemindvajsetič.

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti svoje raziskovalne naloge in plakate ter odgovarjati na vprašanja komisije. Tako se je predstavilo 141 dijakov in dijakinj iz 23 držav sveta.

Slovenska ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov 54. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Pod budnim očesom mentorice in vodje ekipe Vesne Fabjan, je ekipo sestavljalo šest dijakov. Manca Bajuk in Špela Vraničar s Srednje šole Črnomelj sta za svojo nalogo Pomagajmo preživeti črnemu močerilu prejeli srebrno priznanje. Prav tako sta srebrno priznanje prejeli za predstavitev svojega plakata. Dobitnika srebrnega priznanja sta za svojo nalogo Uporaba simulatorja letenja v letalski industriji postala tudi Gaber Čuješ in Laura Pečnik Budna s Šolskega centra Velenje, Elektro in računalniška šola. Sloveniji je z nalogo Violina Emila, bronasto priznanje priboril Aljaž Šopinger Lesarske šole Maribor. Ekipo naših mladih raziskovalcev je s svojo nalogo Kemijska soba pobega dopolnjevala še najmlajša udeleženka tekmovanja, Hannah Krautberger Balažič. Hannah je lansko leto obiskovala OŠ Prežihovega Voranca Maribor, sedaj pa je dijakinja 1. letnika Prve gimnazije Maribor. Slovenski dijaki so si tako v svetovni konkurenci mladih znanstvenikov skupno priborili tri srebrna in eno bronasto priznanje.

Vtisi slovenskih tekmovalcev

Manca Bajuk o predstavitvi plakata

V nedeljo, 25. aprila, smo žiriji v angleščini in v dveh minutah predstavili svoj plakat. Na kratko smo predstavili metode dela in rezultate. Nato nam je žirija zastavila vprašanje, na katerega smo morali v eni minuti podati čim boljši odgovor. S kratko predstavitvijo in entuziazmom smo jih morali prepričati, da si zaslužimo medaljo.

Laura Pečnik Budna o doživljanju vsega skupaj

Ko sva z Gabrom prejela e-poštno sporočilo o uvrstitvi na mednarodno srečanje mladih znanstvenikov s področja naravoslovnih znanosti, sem bila zelo vzhičena. Me je pa sporočilo tudi malo razžalostilo, saj zaradi celotne situacije s koronavirusom nismo imeli možnost iti v Brazilijo, kjer bi tekmovanje moralo potekati. Vendar to ni vplivalo na mojo motivacijo in intenzivnost priprav. Vse kar smo na pripravah delali (tako predstavitveni videi, izdelava plakata in vaje za predstavitev) je bilo zabavno in smo kljub oddaljenosti brez težav komunicirali med seboj. Zaradi odlične ekipe sploh nisem imela treme in se nisem počutila živčno. Počutila sem se sproščeno in sprejeto tako pri recenzentih, kot pri celotni slovenski ekipi, kjer je cel čas vladala dobra energija in maksimalna podpora.

Gaber Čuješ o tekmovanju

Tekmovanje se je začelo v petek, 23. aprila. Na daljavo smo spremljali otvoritveno slovesnost in osebne predstavitve vseh tekmovalcev. Tekmovanje se je nadaljevalo v soboto, ko je vsak tekmovalec komisiji predstavil svojo raziskovalno nalogo. V nedeljo so nato potekale še predstavitve plakatov, ki smo jih morali narediti in so bili del ocenjevanja.  Najbolj svečan in slovesen trenutek pa je prišel v ponedeljek ob težko pričakovani objavi rezultatov.

Špela Vraničar o pripravah na tekmovanje

Priprave na tekmovanje so se začele od trenutka, ko smo dobili sporočilo, da smo bili izbrani za udeležbo na 28. mednarodnem srečanju mladih znanstvenikov s področja naravoslovnih znanosti. Kmalu za tem smo začeli s pripravo povzetkov, plakatov, predstavitvenih videov in ustnih zagovorov. Veliko je bilo samostojnega dela, zagovore pa smo vadili skupaj preko videokonferenčnega sistema. Da je vse skupaj lepo potekalo tako kot mora, je poskrbela mentorica in vodja slovenske ekipe Vesna Fabjan. Ob tej priložnosti se ji v imenu celotne ekipe iskreno zahvaljujem za vodenje, vse nasvete in spodbudne besede.

Aljaž Šopinger o odnosu žirije do tekmovalcev

Odnos žirije do mene je bil korekten. Seveda me je bilo malce strah, kaj in kako bo, ko bodo začeli postavljati vprašanja. Ampak takoj, ko sem zaključil svojo predstavitev, je eden od sodnikov pričel igrati na kitaro, saj mu je bila moja naloga zelo zanimiva, ker tudi sam uživa v izvajanju glasbe in igranju različnih inštrumentov. Celotno tekmovanje je bila nepozabna izkušnja, ki bi jo brez pomisleka ponovil.

Hannah Krautberger Balažič o tekmovanju in raziskovalni prihodnosti

Zelo sem zadovoljna, da sem bila del tako velikega tekmovanja. Čeprav sem bila najmlajša tekmovalka, sem se med sotekmovalci dobro počutila in se z njimi dobro ujela. Vesela sem, da sem lahko od blizu videla, kako poteka mednarodno tekmovanje in si nabrala nekaj novih izkušenj, ki jih bom s pridom uporabila pri svojem raziskovalnem delu. Vse to si bom zapomnila za vedno. Še naprej bom z veseljem raziskovala in za znanost navduševala tudi druge. V prihodnosti si želim ponovno sodelovati na podobnem tekmovanju, doseči čim boljši rezultat, predvsem pa ga izkusiti v živo in spoznati nove zanimive ljudi.