Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Sep. 2019

Štipendije za študijsko leto 2019/2020

Šolsko leto se je dodobra začelo, študijsko pa je tik pred nami. Pogledali smo na koledar in pripravili hiter pregled rokov za oddajo vlog za štipendije.

Državna štipendija

Te so namenjene dijakom in študentom, ki se izobražujejo in izhajajo iz socialno šibkejših družin, in jim pripadajo od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge do izteka tekočega šolskega oziroma študijskega leta. Z letošnjim šolskim/študijskim letom je novost, da vlog za nadaljnje prejemanje štipendije štipendistom ni več treba vlagati. To pa ne velja v primeru, ko se za pravico do državne štipendije zaproša prvič. Rok za oddajo vloge za uveljavljanje pravice do državne štipendije ni določen, saj štipendija upravičencu pripada od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge. Več.

Zoisova štipendija: 7. oktober

Zoisova štipendija se dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih dodeljuje kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov in s tem ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti in umetnosti. Zoisove štipendije podeljuje Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, kamor se v skladu z javnim pozivom tudi odda vloga.

Deficitarni poklici: 20. september

Štipendijo za deficitarne poklice lahko pridobijo dijaki, ki bodo v prihajajočem šolskem letu obiskovali 1. letnik programov srednjega poklicnega izobraževanja. Vlogo se oddaja od 15. junija do vključno 20. septembra 2019 na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.

V naboru so deficitarni poklici kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suho montažne gradnje, tesar, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar in steklar. V naboru so tudi dvojezični izobraževalni programi ekonomski tehnik, ki ga izvajajo v italijanskem jeziku. Kakor tudi mehatronik operater, strojni tehnik in kemijski tehnik, ki jih izvajajo v madžarskem jeziku. Več o štipendiji za deficitarne poklice najdeš na povezavi.

Štipendije za študij Slovencev v zamejstvu in po svetu v Sloveniji: 20. september

Štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu so namenjene pripadnikom avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah in potomcem slovenskih izseljencev za študij 1. ali 2. stopnje v Republiki Sloveniji. Višina štipendije znaša 150 oziroma 204,8 evrov mesečno, k osnovni štipendiji pa se lahko dodeli tudi dodatek za zdravstveno zavarovanje.

Ad futura štipendije

Namenjene so spodbujanju izobraževanja mladih v tujini ter izobraževanje tujih državljanov v Sloveniji. Vse informacije glede štipendij Ad futura so dostopne na spletnem mestu Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

66086

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino