Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Jun. 2021

Svetovni dan krvodajalcev

V juniju vsako leto obeležujemo dva pomembna datuma krvodajalstva. 4. junija praznujemo slovenski dan krvodajalstva in 14. junija vsako leto države po vsem svetu praznujejo Svetovni dan krvodajalcev.

4. junija so leta 1945 v Slovenije odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Krvodajalstvo ima v Sloveniji dolgo in uspešno tradicijo. S prostovoljnimi in neplačanimi krvodajalkami in krvodajalci že dolga leta zagotavljajo zadostne količine varne in kakovostne krvi za bolnike.  

14.junija vsako leto države po vsem svetu praznujejo Svetovni dan krvodajalcev. Namen praznika je širiti zavedanje o pomembnosti varne krvi in krvnih pripravkov ter se zahvaliti vsem prostovoljnim krvodajalcev, ki s svojim nesebičnim dejanjem rešujejo življenja.

Krvodajalstvo je področje na katerega smo lahko ponosni tako doma kot v tujini. Na dan slovenskega krvodajalstva, so podporniki krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje!«, ki poteka v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino, ponovno pripravili  vseslovensko krvodajalsko iniciativo, kar kaže na njeno prepoznavnost in priljubljenost.

V javnosti širi sporočilo o plemenitih vrednotah, kot so človečnost, solidarnost in empatija ter opozarja na velik pomen krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva.

V letošnji akciji pod sloganom Velika družina srčnih ljudi želijo poudarili, da je krvodajalstvo plemenita vrednota, ki se prenaša med ljudmi in iz roda v rod. V Sloveniji je veliko krvodajalskih družin, društev, poklicnih skupin, prostovoljcev, podpornikov, dijakov in študentov kot drugih, kjer se krvodajalstvo širi in prenaša med generacijami.

V letošnji kampanji so izpostavili krvodajalske družine, kjer daruje kri že več generacij, skupaj pa so del velike družine srčnih ljudi.

Redno ozaveščanje o krvodajalstvu je izjemno pomembno. Od leta 2011 Rdeči križ Slovenije, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in družba Petrol d.d. z ozaveščanjem javnosti o pomembnosti krvodajalstva, o velikem pomenu vseh krvodajalcev in njihovem odzivanju glede na potrebe in stanje zalog krvi pripomorejo k širjenju baze krvodajalcev. V teh letih so zabeležili skoraj 95.000 novih krvodajalcev.

Vsako leto krvodajalsko akcijo organizira tudi Zveza ŠKIS, ki je letos že zaključila Tradicionalno spomladansko študentsko krvodajalsko akcijo »Častim pol litra!«. Akcija se je izvajala v mesecu aprilu in sicer v soorganizaciji Študentske organizacije Slovenije, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Študentske organizacije Univerze v Mariboru, Študentske organizacije Univerze na Primorskem in Zveze ŠKIS, pod okriljem slednje so v projekt vključeni tudi lokalni študentski klubi. Glavni teden dogajanja je bil med 5. in 9. aprilom, ko so se odvzemi krvi odvijali tudi v Ljubljani, sicer pa so se odvzemi zvrstili čez cel april po vsej Sloveniji.

V začetku junija pa so svojo krvodajalsko akcijo organizirali tudi slovenski taborniki. V luči praznovanja 70 letnice Zveza tabornikov Slovenije so pripravili deset dnevno krvodajalsko akcijo 70 litrov za 70 let.

S tovrstnimi akcijami tudi mladi dokazujejo, da so pomemben del krvodajalstva v Sloveniji.

Vir: Zavod RS za transfuzijsko medicino, Zveza ŠKIS,  Zveza tabornikov Slovenije in uredništvo mlad.si

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

96097

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino