Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Nov. 2021

The Academy: Ko se skavtski voditelji srečajo v vesolju

Od 27. oktobra do 7. novembra 2021 je potekalo vsakoletno srečanje skavtskih voditeljev iz vseh evropskih skavtskih organizacij (*članice WAGGGS-a in WOSM-a). Iz Združenja se ga je udeležilo 5 voditeljic. Srečanje je namenjeno predvsem voditeljem, ki delajo na državni ravni, trenerjem, vodstvu, članom raznih odborov in tropov, zaposlenim pri skavtih in vsem voditeljem, ki si želijo novih znanj in veščin, s katerimi bodo okrepili in izboljšali svoje delo, v neformalnem in zabavnem vzdušju spoznali skavte iz drugih držav in osebnostno rasli.

Že drugo leto zapored so se morali voditelji srečati na spletu. Če ni pandemije, se ‘The Academy’  dogaja v živo, in prav zadnjega »v živo« so Skavti gostili skupaj s Taborniki, novembra 2019 v Kranjski gori. 150 udeležencev pravi, da je bilo nepozabno.

Letošnji The Academy je potekal v duhu inovativnosti, pogleda v prihodnost in raziskovanja onstran znanega, dobesedno v virtualnem vesolju. Interaktivne delavnice v živo so potekale med vikendi, med tednom pa so udeleženci opravljali samostojno učenje o izbrani temi. Pred začetkom dogodka so si izbrali eno od treh ponujenih učnih poti. Ta je zajemala več sorodnih tem, ki so naslavljale aktualne izzive evropskih skavtskih organizacij in naše družbe. Poleg trdega dela so se lahko udeleževali neformalnih plesnih zabav v virtualnem disku ali kramljali s somišljeniki ob prasketanju tabornega ognja.

Vsaka učna pot je bila sestavljena iz tematskih delavnic in gradiv za raziskovanje ter samostojno učenje. Tri učne poti so bile:

Gaia System: osredotočila se je na Cilje trajnostnega razvoja ter sodelovanje in vključevanje skupnosti.

Rastoča galaksija: osredotočila se je na ohranjanje in rast članstva, zagovorništvo, vodenje organizacije (predvsem organizacijski in pravno strukturni vidik).

Krovna konstelacija: osredotočila se je na raznolikost članstva, vključenost (inkluzijo) in participacijo mladih v družbi.

In kaj so o dogodku povedale udeleženke?

“‘The Academya’ sem se udeležila prvič. Kljub temu da je potekal spletno, sem bila vesela izkušnje. Glede na to, da običajno mrzim udeležbo na online dogodkih, to veliko pove o tem, da so bile spletne delavnice v živo, ki sem se jih udeležila, res dobro pripravljene. Najbolj si bom zapomnila diskusije s skavti iz drugih držav. Neverjetno se mi zdi, kako zelo različne prakse, navade, prepričanja imamo, čeprav imamo vsi v ozadju istega Bi-Pi-ja in iste nazore. Te prakse je bilo zelo zanimivo primerjati med seboj in ugotavljati, v čem smo kot Združenje močni, kje pa bi se lahko še marsičesa naučili. The Academy mi je zagotovo ponudil veliko kosti za glodanje.”

- Ana Jagodic, Komenda 1

“Če smo se hoteli udeležiti ‘The Academyja’ kot se spodobi, smo udeleženci morali uporabljati (nekatere šele spoznati) več kot 10 spletnih aplikacij in orodij. Ja, prav ste slišali, 10, ker se v vesolje ne gre podati brez najsodobnejše tehnologije. Spoznali smo najnovejše trende pri moderiranju skupin (Online Facilitation 2.0), ki nam omogočajo bolj pristno, sodelovalno in intenzivno učno ter delovno izkušnjo. Skoraj dve leti živimo na Zoomu in smo že naveličani ekranov, vendar je bilo to virtualno srečanje nekaj povsem drugačnega! Odprlo mi je marsikatero kreativno okno v glavi.”

- Korana, vodja pisarne

 Če te zanimajo sodobna sodelovalna spletna orodja, razišči aplikacijo za igrifikacijo dela in sodelovanje Gater Town ter odlično in zelo kreativno spletno platformo Topia. Ne pozabite tudi na Menti, Padlet, Miro, Content, Genially, Mmhmm …

Naslednji The Academy bo predvidoma v živo, jeseni 2022 v Nemčiji. A boš tam?

Vir: ZDRUŽENJE SLOVENSKIH KATOLIŠKIH SKAVTINJ IN SKAVTOV

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

24664

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino