Zaposlovanje

Tudi na Zavodu Nefiks negujejo svet

4. 12. 2021 avtor: Zavod Nefiks

Zavod Nefiks se je pridružil pobudi preko katere so lahko Sara, Lučka in Tadej odkrivali, kako poteka delo v nevladni organizaciji. Strinjajo se namreč, da lahko k pozitivnim spremembam v svetu in v družbi prispevamo tudi preko dejavnega udejstvovanja v različnih organizacijah, odkrivanja poklicne poti ter opravljanja poklica.

Pobuda »Negovanje sveta« je v osnovi 80-urno izobraževanje na delu in poteka v sklopu projekta Social Innovators, ki ga financirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška, prek EEA and Norway Grants Found for Youth Employment »Sklada Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma za zaposlovanje mladih«.

Mladi so lahko na spleti strani pina.si/social-innovators/ izbirali med več kot 40 organizacijami, med drugim pa so lahko izbrali tudi Zavod Nefiks.

Sara Pavlović je ob koncu izobraževanja povedala “Izobraževanje na delu bi definitivno priporočala tudi svojim prijateljem, znancem, sošolcem, komurkoli. To je bila izkušnja, kjer sem se naučila res veliko – začenši s tem, kako pomembno je delo v skupini, kako pomembni so odnosi med zaposlenimi in kako pomembno je novezaposlene oz. prostovoljce čim bolje vključevati v projekte, ki jih organizacija že izvaja – to se je namreč zgodilo meni. Že prvi dan sem se počutila kot del tima, četudi na online način. Počutila sem se, kot da lahko s svojim delovanjem prispevam veliko k skupnemu cilju, h katerem stremimo vsi v ekipi.”

Lučka Sinčič je Zavod Nefiks spoznala preko usposabljanja za Managarje družbenih omrežij v sklopu projekta Nefiks karierne rešitve. Ker je pokazala velik interes za upravljanje družbenih omrežij, so jo vključili v področje dela komunikatorja. Njena naloga je tako bila priprava zanimivih objav za družbena omrežja ter PR izjav z glavnim namenom promocije Nefiks kariernega dne.

“Izkušnja je bila odlična. Dobila sem namreč zelo veliko izkušenj na področju vodenja družabnih omrežij. Sama sem bila namreč odgovrona za predstavitev dogodka Nefiks karierni dan na družabnih omrežjih Instagram in Facebook. Z veščinami, ki sem jih pridobila, sem zelo zadovoljna, saj vidim, da so vsa moja izobraževanja na področju bila uporabna in sem od njih veliko odnesla. Izobraževanje na delu bi absolutno priporočala vsem.”

Za sodelovanje v projektu se je odločil tudi Tadej Kobal, študent politologije. Tudi on se je vključil v pripravo Nefiks kariernega dne, saj se je zaradi tematike, ki se je letos osredotočala na Evropsko unijo in priložnosti, ki jim ponuja mladim, odlično ujemala z njegovim študijem. Tadej je v tem času postal tudi vodja projekta Priložnost.eu.

“Moja izkušnja glede izobraževanja na delu je raznolika, saj sem v okviru Zavoda Nefiks in projekta Negovanje sveta sodeloval na raznovrstnih projektih, kot so posveti z občinami osrednjeslovenske regije, projekt Priložnost.EU, Nefiks karierni dan in nekateri drugi manjši projekti. Izobraževanje je bilo zelo intenzivno in kar konretno sem moral poprijeti za delo. S pridobljenimi veščinami, znanjem in kompetencami sem zadovoljen. Program je presegel moja pričakovanja, ki sem jih imel. Čeprav sem imel competence razvite že prej, sem prav prek izobraževanja razširil svojo mrežo poznanstev ter se naučil stvari, ki so vezane na mladinski sector.”

Negovanje sveta je bila tudi za Zavod Nefiks zelo dobra izkušnja, saj so v svoje delovanje vključili tri mlade ter jim omogočili pridobitev izkušenj, ki jim bodo zagotovo koristile pri iskanju prve zaposlitve. Ne le, da so se ti mladi aktivno vključili v njihove projekte, pridobili so tudi izkušnjo dela od doma, načrtovanja projekta, komunikacije, prevzemanja pobud, itd.

Ob koncu projekta so z veseljem povedali, da ostajata Sara in Tadej del njihovega tima. Sara se je še bolj aktivno vključila v pripravo kariernih vsebin za mlade, Tadej pa je poleg vodenja projekta Priložnost.EU prevzel tudi vodenje digitanega mladinskega centra KAM`C.  Če bo le možno, pa bodo sodelovali tudi z Lučko, ki ima željo, da se poda na samostojno pot upravljanja družbenih omrežij. In iz izkušnje lahko rečejo, da ji bo zagotovo uspelo!

Vir: Zavod Nefiks