Angažiraj se / Mladinsko delo

Tudi otroci so majhen-velik del skupnosti

15. 3. 2019 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Teče že tretje leto projekta Večgeneracijski center Zasavje, katerega partner je tudi Mladinski center Zagorje (McZOS).

Kot pravijo v McZOS, se vsak dan trudijo nadgrajevati in izboljševati njihove redne aktivnosti ter vključevati enkratne dogodke, ki privabljajo tudi občasne udeležence.

V ta namen so se z veliko entuziazma usmerili v vzpostavitev dnevnega centra za otroke in mladostnike, predvsem osnovnošolce, ki se v obdobju odraščanja soočajo z različnimi težavami. Vzpostavili so ga že v začetku leta 2017, sedaj pa se še bolj intenzivno ukvarjamo z vsebinami, ki krepijo socialne veščine otrok, ohranjajo in širijo socialno mrežo, so namenjene druženju, učenju, strpnosti in spodbujanju medkulturnega učenja.

Z otroki, ki prihajajo v dnevni center, so premagali že marsikatero težavo, konflikt in neuspeh, se naučili spoštovati skupne in osebne meje z zavedanjem, da je vsak človek po svoje čudovit. In kot se za otroški svet spodobi, se skupaj smejijo, igrajo, ustvarjajo, učijo, si pomagajo in spodbujajo, dovolijo pa si biti tudi jezni, razočarani, žalostni ali samo leni, saj so tudi ti občutki in razpoloženja del življenja. Vedno znova pa jih motivirajo otroci, ki si upajo poskusiti in se ne bojijo več neuspeha. Tudi starši otrok prepoznavajo pomen dnevnega centra, saj z njimi odlično sodelujejo in tudi z njihove strani dobivajo potrditev.

Dnevni center pa nima pozitivnih učinkov le na otroke, pač pa tudi na strokovne delavce, sodelavce in prostovoljce, ki v dnevnem centru sodelujejo. Ta izmenjava izkušenj in znanj pa je neprecenljiva in jih skupaj vsak dan spodbija k napredku.

V McZOS upajo in si želijo, da bi pozitivne učinke in pomen dnevnega centra prepoznali tudi pomembni drugi v lokalnem okolju.

Projekt Večgeneracijski center Zasavje sofinancirajo Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter lokalne skupnosti.
hdhsdfsdfk