Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 10 Nov. 2021

Urbani tabor na Zavodu BOB

Na zavodu BOB je potekal Urbani tabor, kjer je skupina mladih preživela skupni vikend, poln dejavnosti, fokusiranih na tematiko mladinskega dela in pridobivanja izkušenj o družbeni poziciji mladih v današnjem času. Seznanili so se s kombinacijo mladinskega dela s skupinskimi in napol taborniškimi dejavnostmi v družbi mladih. Aktivnost je potekala čez vikend, od petka popoldne do nedelje popoldne.

Spali so v skupinskem prostoru, tudi hrano so pripravljali sami, vloge pa so si razdelili po sposobnostih in željah. Nekateri so kuhali, drugi pripravili vsebine, tretji pripravili mizo in pribor, četrta skupina pa je pospravila po jedi.

Aktivnosti so se dogajale v MC BOB in v MC ULCA.

V MC ULCA so se lotili gledališča zatiranih in časopisnega gledališča. Vsebina delavnice so bili mladi in tematike, ki jih zadevajo. Pregledali so kup časopisov in iz njega izbrali zanimive in izstopajoče naslove, ki so bili na prvi pogled za relevantni za našo temo, prav tako tudi stavke iz vsebine člankov ali oglasov. Njihove izbire so sprva predstavili skozi igro asociacij na temo mladih in poskusili ustvariti koherentno celoto. 

Zahvaljujoč lepemu vremenu so lahko pojedli kosilo v parku pred MC BOB. Tam so se tudi posedli in predstavljen jim je bil koncept projektov v okviru nevladnih organizacij. Ogledali so si, kako funkcionirajo projekti z vidika mladinskega dela in tematik, ki ga zadevajo. Izvedeli so, kako izbrati temo za projekt, kako ga zasnovati, kako si izbrati cilj projekta in kako si zastaviti korake za njegov doseg. Pogledali so si, kako projekt na podlagi načrta uspešno izpeljati ter kako po koncu projekta evalvirati rezultate in izboljšati pristop na podlagi zbranih izkušenj.. smo dobili nalogo za pripravo lastnega projekta, na podlagi teme mladinski problematik. Problematizirali so pomanjkanje politične in družbene moči mladi, ki jim širša skupnost ne priznava vloge v družbi onkraj njihove pozicije v šoli, pa še tam so videni le kot pasivni sprejemniki učnega procesa in šolskih aktivnosti, ki jih v končni fazi določajo in potrjujejo odrasli. Za mlade so mladinske aktivnosti mišljene v zelo ozkem aspektu, od športnih, zabavnih in kulturnih dejavnosti. Kot družbeni akterji so mladi v današnji družbi izrinjeni na margine odločevanja, njihova pasivnost je vzeta za privzeto in njihovega glasu se ne sliši, še manj pa upošteva.  V okviru zamišljenega projekta so se tako osredotočili na to problematiko mladih kot neslišanih v družbi. Njihova zamisel se je navezovala na poskus iskanja načina pozitivnih korakov k opolnomočenju mladih.

Skozi aktivnosti Urbanega tabora so naslavljali probleme mladih in spodbujali delo v skupinah. Izstopali so iz cone udobja in iskali načine, kako v skupini ustvariti solidarnost in zaupanje. Skozi tri dni skupnega življenja in aktivnosti so se povezali na medosebni in skupinski ravni. Pokazali so, da je lahko taborniška dejavnost možna tudi v mestnem okolju.

Vir: Zavod BOB

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

60769

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino