Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Jun. 2021

Uspešna terenska preventivna akcija Čista nula, čista vest.

V sklopu prvega dela nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki poteka do 22. junija 2021, so ta vikend izvedli terensko preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

V petek in soboto 18. ter 19. junija, so v večernih urah mladi moderatorji Zavoda Varna pot, na terenu izvedli tradicionalno preventivno akcijo Čista nula, čista vest.

V petek so bili prisotni v središču Ljubljane z mobilno patruljo pa tudi v okolici prireditev (Stožice košarkarska tekma med Slovenijo in Hrvaško). V soboto pa so se nahajali v središču Ljubljane in v obalnih krajih Koper, Izola, Piran, Portorož.  Nagovarjali so vse aktivne udeležence v prometu in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu ter ponudili brezplačni preizkus alkoholiziranosti. Trezne so nagradili s praktičnimi nagradami Generali zavarovalnice, pri drugih, kjer pa so zaznali prisotnost alkohola pa svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom.

REZULTATI:

Nagovorili so: več kot 1400 aktivnih udeležencev v prometu. Preizkus alkoholiziranosti je opravilo 936 oseb.

0,0 mg/l

40%

TREZNI UDELEŽENCI

 

do 0,24 mg/l (0,5 g/kg)

31%

POD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE

 

od 0.24 do 0.52 mg/l

23%

NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE

nad 0.52 mg/l (1.1 g/kg)

6%

NAD MEJO ZAKONSKE REGULATIVE (18 KAZENSKIH TOČK)

IZPOSTAVLJENO:

1,30 – Ljubljana, pešec

1,26 – Ljubljana, voznik

0,98 – Ljubljana, kolesar

0,93 – Obala, voznik

0,84 – Obala, voznica

Vsi, ki so napihali nad dovoljeno mejo, so jim obljubili, da bodo poiskali alternativni prevoz – prijatelja, javni premov oz. taksi. Oni pa so vsem ostalim svetovali, naj vedno pred odhodom na druženje, kjer se uživa alkohol, svoj povratek domov načrtujejo na varen način.

Akcija je bila zelo dobro sprejeta, zlasti med mladimi, ki so izpostavili pomembnost ozaveščanja na področju vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih substanc in dodali, da si želijo, da 'naš glas' doseže še več voznikov in ostalih aktivnih udeležencev v prometu. – UTRINKI S TERENA

Če nam je skupaj uspelo ohranili eno življenje nam že to pomeni spodbudo pri uresničevanju ciljev Vizije NIČ.

Vir: Zavod Varna pot

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

64559

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino