Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Jul. 2021

Uspešno izvedeno usposabljanje ZAKAJ, KAJ, KDO in KAKO v mladinskem delu

17. in 18. junija 2021 se je v Ljubljani odvilo usposabljanje ZAKAJ, KAJ, KDO in KAKO v mladinskem delu, namenjeno uslužbencem, ki so v občinskih upravah zadolženi za področje mladine in lokalnim politikom. Usposabljanja, ki ga je organiziral Zavod Movit, nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, je del aktivnosti projekta Europe Goes Local, se je udeležilo 18 udeležencev iz občin Semič, Ivančna Gorica, Rogatec, Miren-Kostanjevica, Šentjur, Postojna, Tolmin, Sežana, Jesenice, Cerkno, Slovenska Bistrica, Celje, Ljubljana, Škofja Loka, Ptuj, Brežice in Črnomelj.

Usposabljanje je potekalo v prijetnem zdušju in je omogočilo obilico prostora za izmenjavo izkušenj. Udeleženci so spletli vezi, ki jih bodo uporabili kot podporo pri svojem prihodnjem delu.

Kaj so o usposabljanju povedali nekateri udeleženci?

"Usposabljanje je potrdilo dejstvo, da nismo sami, ampak imamo institucije, ki občinam pomagajo priti do želenih ciljev."

"Nad organizacijo nimam pripomb – same pohvale. Iskreno pa sem presenečena nad nami – udeleženci. Nisem še bila na seminarju, na katarega bi prišli tako visoko motivirani in komunikativni ljudje - občinarji. To me neizmerno veseli, saj vliva upanje, da občinske strukture le niso tako okostenele in imamo posluh za naše občane in mlade."

Temeljni namen usposabljanja je bil dvig razumevanja in kakovosti mladinskega dela na lokalni ravni, vsebina pa se je osredotočila na naslednja vprašanja:

  • O kom govorimo, ko govorimo o mladih? Katere so danes najbomembnejše značilnosti mladine in ali je mladina sploh enoznačna skupina?
  • Kaj je mladinsko delo, njegov namen in katera načela zagotavljajo kakovostne pristope in aktivnosti?
  • Kako je mladinsko delo v Sloveniji organizirano? Kateri mehanizmi za podporo mladinskemu delu so na voljo na različnih ravneh?
  • Mladinsko delo na lokalni ravni je del širšega evropskega konteksta, ki skrbi za kakovost. Kateri so pomembni evropski dokumenti in procesi, na katere se lahko pri svojem delu uslužbenci občin oprejo?
  • Kako lahko kakovostno mladinsko delo prispeva k razvoju lokalne skupnosti? Zakaj torej sploh načrtno razvijati in spodbujati razvoj mladinskega dela v občini?

Kot gostja je na usposabljanju nastopila Katarina Gorenc, vodja Urada Mestne občine Ljubljana za mladino, ki je predstavila urejanje področja mladinskega dela v Ljubljani in kako uporablja Evropsko listino o lokalnem mladinskem delu.

Vir: Zavod MOVIT

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

75476

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino